Un deliciu de sezon, prăjitura cu prune este extrem de uşor de preparat, iar reţeta de bază poate fi folosită şi în combinaţie cu alte fructe.
Mod de preparare:
“Pentru început spălăm prunele. Le desfacem cu grijă în jumătăţi şi scoatem sâmburii.
Pentru aluat, va trebui să separăm albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile le vom bate spumă cu un praf de sare, iar gălbenuşurile le vom freca bine-bine cu zahărul. Când credem că le-am frecat bine, începem să adăugăm uleiul puţin câte puţin. Îl încorporăm ca la maioneză. Cum am terminat cu uleiul, încorporăm şi laptele. Acum e momentul să adăugăm seminţele de la un baton de vanilie sau esenţa/zahărul vanilat. Apoi adăugăm făina cernută şi praful de copt şi omogenizăm compoziţia. Încorporăm cu grijă albuşurile bătute spumă şi turnăm compoziţia în tava de copt.
Încingem cuptorul la 170 grade. Dacă aveţi cuptor pe gaz fără termometru, o veţi coace la foc mic aproximativ o oră. Până se încălzeşte cuptorul, aşezăm jumătăţile de prune în tavă, cu scobitura în sus. Le aşezăm astfel că să avem câte o jumătate de prună pe fiecare prăjitură. Coacem la 160-170 grade timp de 45-55 minute. Mai exact până capătă acea culoare apetisantă şi trece testul cu scobitoarea. După ce sunt coapte, lăsăm să se răcească încet, tăiem prăjiturile cu grijă şi pudrăm cu zahăr pudră obişnuit sau aromat cu vanilie”, explică Bogdan Roman.