Dieta saraca si obezitatea prezinta cel mai mare risc pentru bolile netransmisibile, mai mult decat tutunul, alcoolul si lipsa activitatii fizice combinate, a spus Alexandr Parlesak, profesor la Universitatea Metopolitana din Copenhaga, miercuri, la conferinta Mediafax.
Alexandr Parlesak a prezentat, la conferinta Mediafax studiul "Cosuri alimentare sanatoase, durabile, accesibile si cultural acceptabile pentru Romania". Potrivit acestuia, lipsa hranei sau alimentatia nesanatoasa se reflecta in Romania in numeroasele cazuri de anemie.
Conform unui raport al UNICEF din 2005, 50 la suta dintre copiii mai mici de un an din Romania au deficit de fier iar 7,3 la suta dintre copiii mai mici de 2 ani si 8,5 la suta dintre cei cu varste intre 2 si 5 ani au greutate mai mica decat cea normala, ceea ce are efecte negative asupra dezvoltarii cognitive.
De asemenea, studiile la nivel national indica faptul ca, pana in 2006, 90 la suta dintre scolarii romani consumau mai putin decat cantitatea minima recomandata de calciu (800 mg/zi) si ca mai mult de 99% dintre scolari aveau deficit de vitamina D.
In paralel cu subalimentarea, in Romania cresc supraponderabilitatea si obezitatea in randul tinerilor si adolescentilor. Acestea sunt responsabile de aparitia diabetului de tip 2, bolile cardiovasculare si cancerul.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in colaborare cu Centrul Global pentru Nutritie si Sanatate de la Copenhaga, au facut o analiza a posibilitatii de introducere in alimentatia zilnica a romanilor de alimente sanatoase si care sa se incadreze intr-un buget minim pe care sa si-l permita fiecare familie. Analiza s-a desfasurat in lunile februarie-martie 2014, in magazine, piete, hypermarketuri din patru regiuni ale tarii.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro