Tu stii cum sa previi un accident vascular cerebral? Este bine sa afli ce trebuie facut!

Tu stii cum sa previi un accident vascular cerebral? Este bine sa afli ce trebuie facut!
Tu stii cum sa previi un accident vascular cerebral? Este bine sa afli ce trebuie facut!

Accidentul cerebral vascular este principala cauza a dizabilitatilor si decesului in occident. Peste 795,000 de oameni au atacuri cerebrale in fiecare an in occident.

Un accident cerebral vascular apare atunci cand circulatia sangelui intr-o anumita portiune a creierului este intrerupta, blocand fluxul de oxigen si nutrienti catre tesutul creierului. Cele mai multe accidente vasculare cerebrale, cam 85%, sunt atacuri ischemice, in care fluxul sanguin catre creier este blocat fie de un cheag de sange, fie de placa arteriosclerotica.

Restul de 15% sunt atacuri hemoragice, cauzate de sangerari in creier cauzate de rupturi ale unor vase de sange.

Presiunea arteriala ridicata este un factor de risc important pentru ambele tipuri de accidente; cu toate acestea, alti factori cauzali difera intre cele doua tipuri. Exista nenumarate studii despre factorii alimentari si legatura lor cu riscul de accident cerebral vascular ischemic; in decursul ultimilor ani, noi meta-analize au confirmat aceasta legatura cu alimentatia. In special consumul ridicat de fibre a fost asociat cu un risc redus, in timp ce consumul de carne procesata si carne rosie este asociat cu un risc marit.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Fibrele si accidentul vascular cerebral:

Fibrele si alimentele bogate in fibre sunt foarte benefice pentru un colon sanatos si pentru reglarea glucozei din sange. Insa, pentru prevenirea accidentelor vasculare, fibrele si alimentele bogate in fibre sunt considerate extrem de importante, datorita efectelor de reducere a presiunii arteriale.

Presiunea arteriala crescuta este principalul risc al accidentului vascular cerebral, iar consumul alimentelor bogate in fibre (ca fasolea) este asociat in mod constant cu reducerea presiunii arteriale.

Alimentele bogate in fibre au un continut glicemic scazut, care limiteaza cresterea insulinei dupa masa; nivelul ridicat de insulina contribuie la cresterea presiunii arteriale. De asemenea, alimentele bogate in fibre sunt de obicei bogate si in fitochimicale si minerale ca potasiu si magneziu, care ajuta la mentinerea unei presiuni arteriale in limite normale.

Pe langa reducerea presiunii arteriale, alimentele bogate in fibre imbunatatesc anumiti factori cu impact major asupra formarii placii arteriosclerotice, cum ar fi nivelul de colesterol si de trigliceride.
Citeste continuarea pe: www.viataverdeviu.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

De ce cade părul la femei în special toamna. Cum explică specialiștii, principalele cauze

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Horoscop zilnic, 20 septembrie 2024: Trei zodii își schimbă viața radical. Acestea au noroc în carieră și întâlnesc o persoană specială

VIDEO Roberta și Moldo, deranjați de faptul că Antoni nu recunoaște relația avută cu Rebecca. Ce spune bruneta despre acest lucru. „A venit aici și plângea, iar eu tot pentru el am sărit.”

Ea este noua iubită a lui Ionuț de la Casa Iubirii! Cum au fost surprinși fostul concurent și frumoasa șatenă, chiar de ziua ei

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies