Cercetatorii americani au descoperit legatura dintre calitatea somnului si Alzheimer

Cercetatorii americani au descoperit legatura dintre calitatea somnului si Alzheimer
Cercetatorii americani au descoperit legatura dintre calitatea somnului si Alzheimer

Noi studii sugereaza ca lipsa somnului ar putea avea un efect semnificativ in aparitia bolii Alzheimer.

Descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente pentru stoparea pierderilor de memorie asociate cu aceasta afectiune.

Cercetatorii de la Universitatea din California au gasit dovezi care arata ca proteina care declanseaza aparitia bolii Alzheimer, cunoscuta ca beta-amiloid, ar putea fi implicata si in blocarea somnului adanc, cel necesar in fiecare noapte pentru a muta amintirile pe termen scurt in regiuni ale creierului unde acestea pot fi stocate pe o perioda mai mare de timp.

"Aceasta descoperire ofera speranta", a declarat Matthew Walker, liderul echipei de cercetatori care a organizat acest studiu. "Somnul ar putea deveni o tinta terapeutica noua pentru lupta impotriva problemelor de memorie la adultii in varsta si chiar la cei care sufera de dementa", a mai spus el.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Proieinele beta-amiloid exista in creierul sanatos, dar in mod obisnuit sunt curatate in fiecare noapte in timpul somnului.

Atunci cand in creier incep sa se formeze depozite de astfel de proteine poate aparea boala Alzheimer, dar pot aparea si probleme legate de calitatea somn.

Cercetatorii au analizat cazurile a 26 de adulti, cu varste cuprinse intre 65 si 81 de ani, care nu au fost diagnosticati cu dementa sau cu tulburari ale somnului. Participantii au facut tomografii cu emisie de pozitroni pentru a masura acumularile de beta-amiloid din creier la inceputul studiului.

Acestora li s-a cerut ulterior sa memoreze 120 de perechi de cuvinte si au fost testati pentru a vedea cat de bine isi aminteau de ele imediat dupa ce le-au invatat.

Pe timpul noptii, somnul participantilor la studiu a fost monitorizat atent timp de opt ore. A doua zi dimineata ei au fost testati pentru a vedea cate dintre cel 120 de perechi de cuvinte isi mai aminteau.

De aceasta data, testul s-a facut in timp ce oamenii de stiinta le scanau creierul folosind imageria prin rezonanta magnetica.
Citeste continuarea pe: www.descopera.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Gabriela Cristea, despre situațiile din trafic. Ce a pățit prezentatoarea TV în timp ce își ducea fetele la școală. “Copiii sunt cei care trebuie să plătească”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Sfatul zilei din 22 septembrie 2024. O zodie se ocupă de o planificare atentă a resurselor

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies