Pesticidele se gasesc in aproape toate alimentele pe care le consumam in fiecare zi.
Utilizate corect, acestea nu ar trebui sa ridice probleme de sanatate, cel putin nu pe termen scurt. La nivel european si national exista insa norme care reglementeaza limitele in care pesticidele pot fi folosite.
Unele studii sustin ca produsele fitosanitare nu ar trebui sa provoace ingrijorari. In general, se considera ca reziduurile de pesticide care raman in sau pe produsele care ajung in magazine sunt mult sub nivelul legal si departe de a putea cauza probleme de sanatate.
Organismul aduna insa in timp o cantitate semnificativa de acumulari de pesticide. E vorba despre efectul picaturii care, in cele din urma va umple vasul, daca ceea ce se aduna in vas nu se evapora cumva.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Persoanele care nu consuma alimente doar din supermarket, ci si din gradina proprie, ofera organismului timp sa elimine reziduurile de pesticide.
Toate fructele si legumele trebuie spalate sub robinet, chiar si cele bio ori cele care urmeaza sa fie curatate de coaja. Dupa spalare, produsele trebuie uscate cu un prosop de bucatarie curat ori servetele de hartie.
De asemenea, consumatorii nu trebuie sa manance pielea si grasimea din carne, in special cea de pui si de peste, pentru ca in aceste zone se strang cele mai multe pesticide.
Afla mai multe pe: www.gandul.info