Ce este lipomul si cand trebuie operat

Ce este lipomul si cand trebuie operat
Ce este lipomul si cand trebuie operat

Lipomul este o formatiune tumorala subcutanata, benigna, constituita din grasime si un invelis fibros. Desi cresc incet, unele pot ajunge in ani si la 6-7 cm.

“Lipoamele pot sa apara oriunde pe corp si de cele mai multe ori devin vizibile. Cele de pe scalp se pot confunda cu chisturile sebacee. Exista si angiolipoame puternic vascularizate. Acestea sunt sensibile la variatiile de temperatura. Tipul acesta de lipom trebuie operat”, spune Viviana Iordache.

Lipomele care dau dureri sunt de obicei prost delimitate si apar la femei. Lipomatoza familiala este afectiunea genetica in care adultul este nevoit sa se confrunte cu o invazie de lipoame.

“Marea majoritate sunt inofensive, dar urate. Cele care in crestere apasa pe nerv si devin dureroase, se opereaza imediat, celalalte la cerere.

Nu putem preveni aparitia sau cresterea lipomului. In general, indepartarea lor se face prin doua cai:

1. Topirea cu deoxicolat si fosfatidilcolina. Metoda nu lasa cicatrici, este blanda, dar temporara. Nu putem topi intotdeauna si camasa fibroasa, asa ca pot recidiva.

2.
Excizia chirurgicala este o interventie dermatologica cu anestezie locala. in urma ei ramane un semn, mult mai mic decat lipomul. Cand lipoamele au crescut mult, dupa interventie poate sa ramana o groapa, care se va estompa treptat”, precizeaza Viviana Iordache.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Sursa: Gandul



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Astăzi, de la ora 20:00, în serialul ”Totul pentru familia mea”, difuzat la Kanal D, familia Eren trece printr-o dramă uluitoare

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Horoscop zilnic, 20 septembrie 2024: Trei zodii își schimbă viața radical. Acestea au noroc în carieră și întâlnesc o persoană specială

Cum să îți petreci timpul alături de familie, toamna aceasta. Idei de activități interesante și relaxante!

Ea este noua iubită a lui Ionuț de la Casa Iubirii! Cum au fost surprinși fostul concurent și frumoasa șatenă, chiar de ziua ei

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies