Doctorul Gheorghe Mencinicopschi a fost invitatul Simonei Dragomir în cadrul unei emisiuni în care s-a vorbit despre alimentația în post.
Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi a fost invitatul Simonei Dragomir în cadrul unei emisiuni în care s-a vorbit despre alimentaţia în timpul postului. ”În post se fac foarte multe greșeli. Alimentele așa-zis de post, industrializate, pot ascunde foarte multe calorii și coloranți ce în realitate nu sunt de post. Un exemplu concludent ar fi roșu carmin, care provine de la o insecta. Nici cazeina, prezenta în atâtea alimente, nu este de post.
Proteinele vegetale, de buna calitate, sunt cele care trebuie sa puna stapânire pe toata perioada postului.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Celebrul doctor Mencinicopschi răspunde la întrebarea: ”Cum să mâncăm corect în post?”
Iar ciupercile reprezinta nu numai o sursa inepuizabila de proteine, ci conțin și substanțe cu un rol foarte bine definit în stimularea sistemului imunitar. ”Nu înlaturați pielița de pe ciuperci, ne avertizeaza profesorul. Ele sunt cele care adapostesc majoritatea proteinelor și a substanțelor care dau valoare nutritiva ridicata”, susține dr. Menci pentru sursa citată.
Hranitoare și extrem de sațioase, ciupercile Pleurotus au marea calitate, pe lânga aceea de a ne întari imunitatea, și pe cea de a scadea colesterolul.Postul corect reprezinta curațarea minții, a sufletului și a trupului. Carbohidrații, în special cei cu absorbție rapida, care sunt adesea consumați în aceasta perioada, nu fac decât sa aduca kilograme în plus, amintește ziaruldesanatate.ro. ”Chipsurile, cerealele îndulcite și mai toate derivatele din grâu se transforma într-un fel de bomboane, ce conțin doar calorii goale”, spune profesorul.
Citeste si: HOROSCOP. Cuplurile perfecte: aceste perechi de zodii sunt atât de puternice încât nimic nu le stă în cale
Citește și: Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere- stirilekanald.ro
Și cartofii, atât de des întâlniți în meniul nostru, pot face parte cu succes din mesele noastre de post. Cu o condiție: sa nu fie prajiți. ” Pregatiți în acest fel, mai ales în uleiuri ce nu rezista la prajit, cum este și cel de floarea-soarelui, ori într-un ulei folosit de mai multe ori, se degradeaza, eliminându-se substanțe cu potențial cancerigen. Mai mult decât atât, în cartof se poate genera o substanța cancerigena numita acrilamida, descoperita acum vreo 10-15 ani în studiile facute de cercetatorii suedezi”. În viziunea profesorului, varianta recomandata este cea a cartofului fiert sau copt. Daca coaja este subțire, cartoful copt poate fi consumat fara a o înlatura, substanțele conținute având un rol extraordinary și în detoxifiere, dar mai ales în scaderea colesterolului.
Legumele și fructele pot fi mese cu mari beneficii asupra corpului nostru. Bogate în fibre alimentare, în saruri și vitamine, ele ne pot da un plus de vitalitate și de sanatate, cu condiția de a fi pregatite dupa rețete autentice de post. ”Stimuleaza detoxifierea organismului începând de la nivel celular, pierdem în greutate, eliminam grasimea nesanatoasa, devenim mai vioi și mai plini de vitalitate”, a încheiat Mencinicopschi.