REŢETĂ COZONAC de Paşte ca la bunica.
Ingrediente: 1 kg faina, 7 oua, 70 gr drojdie, 500 ml lapte, 125 ml ulei, 125 g unt, esenta de vanilie, esenta de rom, de rom dupa gust, coaja rasa de la o lamaie, cacao, 200 gr nuca, stafide, rahat.
Mod de preparare
Înainte de a te apuca de "cozonăcit", e bine să încălzeşti bucătăria şi să laşi toate ingredientele să ajungă la temperatura camerei.
Se pune laptele pe foc, se dizolvă în el zahărul, esenţa de vanilie, cea de rom şi coaja de lămâie.
Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar pana se omogenizeaza, se amesteca totul cu o lingura de faina. Maiaua se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Se încălzeşte uleiul şi se topeşte untul, iar apoi se iau de pe foc. Se iau 6 oua si se separă gălbenuşurile de albuşuri şi se presară o lingurita de sare peste galbenusuri, ca sa se ingalbeneasca si mai mult.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Cum se vopsesc corect ouăle de Paşte! Încearcă aceste trucuri incredibile!
Citeste si: Ce să pui în apa în care fierbi ouăle de Paște, ca să se curețe foarte repede și frumos
Citeste si: Prăjitura "Noaptea de Paște"! Un desert special de sărbătoare
Se pune faina in vasul in care framanti aluatul, iar când s-a dospit maiaua o aşezi în mijlocul făinii şi amesteci, adăugând câte puţin laptele cald cat sa poti băga degetul in el, până se omogenizează.
Adaugi apoi cele 6 galbenusuri si amesteci in continuare, pana cand coca este omogena. Acum poti sa adaugi uleiul caldut si untul topit si framanti pana nu se mai lipeste coca de mana si apar "basicute" in aluat, semn ca maiaua a inceput sa lucreze.
Când e totul gata, acoperi vasul cu un prosop si lasi sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Între timp poţi pregăti umplutura. Baţi albusurile spuma, pui zahar si cacao dupa gust, nuca pisata si stafidele sau rahatul.
Când coca de cozonac si-a dublat volumul, imparti compozitia in doua, daca ai tavi mai mari, sau in trei daca ai tavi mai micute.