A murit Murray Gell-Mann, fizicianul care a descoperit quarcurile

A murit Murray Gell-Mann, fizicianul care a descoperit quarcurile
A murit Murray Gell-Mann, fizicianul care a descoperit quarcurile

Fizicianul american Murray Gell-Mann, cel care a propus pentru prima dată ipoteza existenţei quarcului şi a primit Premiul Nobel în 1969, a decedat la 89 de ani.

Considerat unul dintre cei mai importanţi fizicieni ai secolului XX, Murray Gell-Mann a formulat în anii '60, alături de compatriotul său George Zweig, o nouă teorie potrivit căreia particulele subatomice- protonii şi neutronii- sunt compuşi din particule şi mai mici. Aceste sub-particule au fost numite "quarcuri", termen inspirat de o propoziţie din romanul ''Finnegans Wake", de James Joyce: ''Three Quarks for Muster Mark!'' (Trei quarcuri pentru domnul Mark!).

A murit Murray Gell-Mann, fizicianul care a descoperit quarcurile

Ulterior, experimentele au confirmat existenţa quarcurilor, care au devenit una dintre bazele fizicii cuantice. Quarcurile continuă să se afle în centrul cercetărilor fizicienilor la ora actuală, în special a celor implicaţi în proiectul Large Hadron Collider (LHC) al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), cel mai mare accelerator de particule din lume, situat la graniţa franco-elveţiană.

Citeste si: Horoscop Mariana Cojocaru pentru toată săptămâna. Urmează încercări grele pentru zodii- previziuni complete pentru Kfetele.ro

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Doamne, ce schimbare! O ştiai pe Ioana Tufaru supraponderală şi neîngrijită, dar uite cum arată acum! A slăbit 70 de kilograme, s-a vopsit şi se aranjează!

Citeste si: Horoscop Camelia Pătrășcanu pentru finalul lunii mai! Zodiile intră în transformări și schimbări majore pentru vara 2019

În 1961, Gell-Mann a stabilit o nouă clasificare a particulelor elementare în grupuri de opt, în funcţie de caracteristici precum sarcina electrică sau rotaţia. Numită ''Cale octuplă'', teoria i-a adus în 1969 Premiul Nobel pentru Fizică. Născut în New York 15 septembrie 1929, Murray Gell-Mann a fost convins de tatăl său să studieze fizica, ştiinţă care însă nu îl încânta.

"Acesta a fost singura materie la care nu m-am descurcat în liceu, pe care am urât-o", a declarat fizicianul citat pe site-ul Caltech. "Apoi, după ce am ales fizica, a început să-mi placă. Am descoperit că tatăl meu avusese dreptate(...) Mecanica cuantică şi relativitatea erau lucruri minunate", a mărturisit el.

Gell-Mann a obţinut doctoratul la Massachusetts Institute of Technology (MIT) în 1951 şi a devenit profesor la Caltech în 1955 unde a activat până la retragerea sa, în 1993.

''Doctor Gell-Mann a avut această viziune clară şi această perspicacitate penetrantă, care i-au permis să observe volume mari de date din experimente şi să le dea un sens'', a comentat profesorul Hirosi Ooguri, director al Institutului Walter Burke de la Caltech, într-un necrolog publicat pe site-ul universităţii. ''El a deschis o nouă paradigmă în fizica particulelor", a adăugat Ooguri, conform agerpres.



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Actrița Julia Louis-Dreyfus, diagnosticată cu cancer! Declaraţii emoţionante

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies