Lygia Alexandrescu: Minus 3 Kg - Dieta de recuperare dupa Sarbatori

Lygia Alexandrescu: Minus 3 Kg - Dieta de recuperare dupa Sarbatori
Lygia Alexandrescu: Minus 3 Kg - Dieta de recuperare dupa Sarbatori

Gata, au trecut Sarbatorile! Si ca intotdeauna vacanta de Craciun inseamna mai multa liniste si odihna, desprinderea de realitatea de la birou sau de la scoala si de grijile cotidiene.

De cele mai multe ori insa relaxarea, indulgentele culinare, mai multe ore de somn si chiar frigul de afara ne aduc si niste kilograme in plus. Acest lucru este valabil pentru intreaga familie, de la cei mari si pana la cei mai mici.

O dieta fada sau de infometare este cea mai paguboasa alegere, pentru ca rezultatele se obtin rapid, insa ele nu sunt de durata. Dupa Sarbatori trebuie sa se revina la o dieta echilibrata, usor redusa caloric, pentru a corecta efectul exceselor alimentare din aceasta perioada.

Vegetarianismul strict nu este nici pe departe o solutie pe termen lung, insa este foarte utila si recomandata o marire a cantitatilor de fructe, legume, cereale integrale si seminte consumate in aceasta perioada a anului. Este important asadar sa consumam o mare diversitate de legume si fructe colorate pentru a putea beneficia la maxim de efectele lor asupra sanatatii.

Asta pentru ca ele contin diverse substante fitochimice care se combina si se completeaza reciproc in lupta pentru mentinerea starii de sanatate.

Din dieta intregii familii nu trebuie sa lipseasca legume si fructele proaspete, cereale integrale bogate in fibre, proteinele de natura superioara si lactate fermentate (chefirul, sana, laptele batut).

Dieta zilnica trebuie sa fie impartita in 3 mese principale si doua gustari de fructe iar intre mese sa se consume din abundenta lichide care hidrateaza: apa si ceai neindulcit. Gustarea de fructe de dimineata poate fi formata din fructe mai dulci, cu indice glicemic superior, iar cea de dupa amiaza din fructe mai acre.

Miscarea joaca un rol esential in activarea metabolismului si de aceea macar activitatile fizice de rutina (mers pe jos, urcat scari, plimbare in parc) trebuie practicate.

Femeile resimt cel mai acut cele cateva kg depuse in concediu si nevoia de revenire la silueta si garderoba de birou implica o strategie clara si rapida a stilului de viata dupa vacanta de iarna. Hidratarea este ingredientul cheie care mentine echilibrul hidric si termic al corpului.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Fiind frig afara si caldura din casa producatoare de atmosfera uscata, trebuie marita cantitatea de apa consumata indiferent de nivelul de efortul fizic depus. Dieta trebuie sa contina alimente usoare, bogate in nutrienti si sarace in grasimi: carne de peste, ou fiert, branza nesarata, salate, fructe proaspete si cantitati limitate de paine cu secara.

Micul dejun poate din format din cereale integrale, fructe proaspete si ceai sau cafea.

Gustarea de fructe de dimineata poate fi formata din prune uscate, mere, pere, o banana, iar cea de dupa amiaza din mere sau citrice. Pranzul poate sa contina peste gatit dietetic (la gratar sau la cuptor), o salata de legume proaspete, cateva linguri de orez integral gatit la abur, un lactate si ceai de plante cald.

Citeste si: Cum îţi întreţii tenul iarna? Ghidul specialiştilor!

Citeste si: A slăbit 60 de kilograme după o operaţie de micşorare a stomacului! Povestea incredibilă a tinerei, în exclusivitate, pe kfetele.ro

Citește și: Bianca îl vrea pe Gagea eliminat din Casa Iubirii: „Să-mi dea și bani de motorină” Ce s-a întâmplat în gală- kanald.ro

Citește și: „Ajutor, ajutor, lasă-mă!” El este Ștefan, criminalul din Mureș care a înjunghiat mortal în inimă un bătrân! Ultimele strigăte de disperare ale bărbatului au fost auzite de prietenul individului- stirilekanald.ro

Citeste si: Ce alimente de pe masa de Crăciun îți distrug dinții și de ce! Avertismentul medicilor

Cina poate sa fie o salata cu branza dulce si cateva migdale crude si iaurt. Barbatii trebuie sa evite bauturile alcoolice, carbogazoase si in special pe cele cu aport de cafeina si zahar. Pentru hidratare nu trebuie baute lichide foarte reci, pe care barbatii le prefera indifferent de anotimp, ci lichide calde sau la temperature camerei.

Alimentele condimentate (iuti si sarate) trebuie limitate. Proteinele sunt substantele care dau energie, ajuta tesuturile sa creasca si sa se regenereze iar barbatii au nevoie de mai mult de 1 g de proteina per kg corp per zi. Micul dejun poate sa contina alimente bogate in proteine, dar si carbohidrati complecsi cu fibre. Proteinele pot fi luate din carne, oua, lactate sau soia. Fibrele pot fi gasite in paine cu secara. Fructele de sezon trebuie consumate la gustari.


Ce recomandă specialistul în cazul dietei copiilor


Pranzul poate sa contina o supa sau o ciorba de legume, carne de curcan sau peste gatite dietetic, salata de vara cu lamaie si ulei de masline, cartof copt, lactate. Cina poate sa fie formata din branzeturi nesarate (cas, urda), legume la gratar sau salata asortata, paine cu secara sau mamaliguta si iaurt.

Copiii nu trebuie supusi la diete restrictive pentru ca sunt organisme in crestere si au nevoi nutritionale crescute. Totusi cateva reguli ar trebui stabilite pentru a avea un echilibru nutritional. Este necesara limitarea numarului de calorii provenite din lichidele pe care le consuma copilul.

Multi copii beau zilnic prea multe sucuri de fructe si lichide carbogazoase. Evitarea meselor frecvente de tip fast food este de asemenea o necesitate. Atentie trebuie data marimii portiilor consumate la fiecare masa. O problema comuna a copiilor care cresc excesiv in greutate este faptul ca portiile sunt prea mari.

Incurajarea activitatii fizice zilnice trebuie sa fie de asemenea o prioritate: plimbari cu parintii sau bunicii, joaca afara din casa, patinajul, practicarea sporturilor de sala in echipa. Limitarea timpului acordat televizorului si calculatorului si evitarea consumului de alimente in timpul acestor activitati ajuta la obtinerea unei siluete zvelte a micutului nostru.

Lector Dr. Lygia Alexandrescu Nutritionist Acreditat CIO Presedinte al Societatii Romane de Educatie Nutritionala Tel. 0721091762 Fax 021 4130571.



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Cum îţi întreţii tenul iarna? Ghidul specialiştilor!

Imagini incendiare cu Monica Bârlădeanu! Abia o mai recunoști! Da, EA e!

Visul „secret” al Deliei Budeanu! A murit cu acest regret! De ce nu și-a putut îndeplini dorința?!

Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”

A slăbit 60 de kilograme după o operaţie de micşorare a stomacului! Povestea incredibilă a tinerei, în exclusivitate, pe kfetele.ro

“Casa iubirii”, locul 1 în preferinţele publicului, în întreaga ţară şi la oraşe

"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere


Cookies