Ce alimente NU trebuie să consume gravidele? Sfaturile unui medic renumit în România!
Alimentația corectă esențială atât pentru sănătatea mamei cât și a fătului, pe termen scurt, dar și pe termen lung. O dietă defectuoasă în sarcină poate crea probleme de sănătate copilului.
Ela Crăciun detaliază acest subiect în prima sa carte.
Conform celor incluse în volum, în timpul sarcinii pot apărea probleme dacă mama e obeză sau supraponderală, ori când există carențe de vitamine și de minerale.
Citeste si: 15 alimente pentru un creier mai agil, recomandate de nutriționistul lui Silvio Berlusconi!
Dacă mamele s-au hrănit foarte puțin în timpul sarcinii, fătul a interpretat acest lucru ca pe o lecție şi s-a programat fenotipic ca un strângător.
În funcţie de ceea ce recomandă medicul nostru, sunt câteva alimente care trebuie evitate sau chiar excluse în timpul sarcinii.
Alcoolul și țigările sunt total interzise, iar cafeaua trebuie limitată.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
“Nu bem alcool şi nici nu fumăm. Mai mult de trei porții de cafea pe zi pot avea efect negativ.
Cât mai puțin zahăr și cât mai puține alimente cu adaos de zahăr,
Dacă avem carență de vitamine, minerașe și antioxidanți din alimente sănătoase, căpătăm o rezistență scăzută la stresul oxidativ
Dacă avem carențe de fier, anemie din cauză că mama mănâncă foarte puțin ori puțină carne, atunci bebeluşul se poate confrunta cu tulburări de atenție și de memorie, care nu se mai corectează.
Ce alimente NU trebuie să consume gravidele? Există studii care atestă că și consumul de sucuri în exces în timpul sarcinii este foarte dăunător și pentru mamă, și pentru făt
Dacă mama nu mănâncă salate sau alte surse de folati, cum ar fi năut, linte, ficat, apare deficitul de folaţi care se corelează cu defectele de tub neural și nu numai.
Dieta influențează calitatea placentei, pentru că, dacă ai o placentă bună, normal că sarcina este dusă la bun sfârșit cu succes. Dar dacă ea nu este hrănită corespunzător și nu are acest aport de vitamine, de minerale, lucrurile merg prost în sarcină”, adaugă Ela Craciun în cartea sa, “9 luni fără griji”.
Citeste si: Alimentele care te ajută să scapi de răceală, recomandate de nutriționistul Gianluca Mech
Citeste si: Care sunt grăsimile sănătoase și cum ne ajută să slăbim? Află totul de la specialişti de top!
Există și alimente nocive, care primesc multă atenție din partea specialiştilor și despre care se fac multe studii. Aceste alimente deteriorează sănătatea fătului.
“ Ne referim aici la alimentele cu aditivi chimici, coloranți, cu substanțe chimice nenaturale. Există studii care atestă că și consumul de sucuri în exces în timpul sarcinii este foarte dăunător și pentru mamă, și pentru făt. Nu se consumă alimente nepasteurizate, adică lactate și sucuri. Nu se consumă carne crudă sau prost gătită, și nici ouă crude. Nu se consumă conserve ținute în condiții insalubre, nu se face exces de pește gras oceanic pentru că poate să vină cu un exces de metale grele, și atunci crește riscul de toxicitate. În timpul sarcinii nu se ţin diete drastice și nu este momentul să treci de la o dietă normală, la una vegetariană ”, menționează Ela Crăciun în cartea sa.