Suntem în plin sezon al răcelilor, astfel că, pe lângă medicamentația necesară, este important să avem un regim alimentar care să ne ajute să ameliorăm simptomele și să ne însănătoșim.
Nutriționistul Gianluca Mech ne recomandă să alegem alimente bogate în vitamina C, sulf, beta-caroten, vitamina D, zinc și probiotice.
“Primul sfat este să adoptați o dietă variată și echilibrată, îmbogățită cu un aport mai mare de fructe și legume de sezon. De asemenea, foarte indicate sunt cerealele integrale, leguminoasele, nucile, alunele, semințele de dovleac, semințele de in, semințele de floarea soarelui, peștele gras, carnea gătită altfel decât prin prăjire, uleiul de măsline.
Mai mult decât atât, Gianluca Mech ne oferă o listă a nutrienților ce nu trebuie să lipsească din alimentație atunci când suntem expuși la gripă sau răceală.
“1. Alimentele bogate în vitamina C: citrice, kiwi, legume, în special din familia cruciferelor (varză, conopidă, broccoli)- sunt utile pentru a proteja celulele de oxidare, pentru a ajuta absorbția fierului și pentru a crește sistemul imunitar datorită acțiunii proprietăților antiinflamatorii;
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- Alimente bogate în sulf, capabile să inhibe dezvoltarea bacteriilor (usturoi, ceapă, legume din familia cruciferelor);
- Alimente bogate în beta-caroten (morcovi, dovleac, sfeclă, spanac), cu funcția de protecție a timusului, glanda implicată în capacitatea organismului de a se apăra;
- Vitamina D (pește gras, brânzeturi grase, ouă, ficat)- nivelul scăzut de vitamina D poate compromite sistemul imunitar și ne poate expune mai ușor la la răceli, gripă și alte infecții respiratorii;
- Zinc (pește, carne, ouă, cereale, leguminoase și fructe uscate) – contribuie la o funcționalitate îmbunătățită a sistemului imunitar;
- Condimente- majoritatea aromelor picante au o acțiune vasodilatatoare care favorizează transpirația și stabilizarea în consecință a temperaturii corpului. În special curry, curcuma, ardeiul și ardeiul iute sunt surse naturale de acid acetilsalicilic, un important ingredient activ antiinflamator;
- Probiotice (iaurt alb, kefir) și prebiotice (praz, cicoare, usturoi, alimente fermentate)- Lipsa de echilibru în flora bacteriană intestinală este responsabilă de modificările funcționale și de reducerea trofismului imun”, sunt vitaminele și nutrienții recomandați de specialist în această perioadă.
Citeste si: Vrei să combaţi depresia şi anxietatea? Specialistul îţi spune ce alimente îţi sunt aliaţi de nădejde!
De asemenea, Gianluca Mech ne spune și ce tip de alimente trebuie să evităm atunci când suntem răciți pentru a nu ne înrăutăți starea de sănătate.
„Este necesar reduceți consumul de lapte, dulciuri, gustări sărate, alimente prăjite. În cazul vertijului, nu este recomandat să consumați deloc mâncare sau lichide până la trecerea crizei”, ne sfătuiește nutritionistul.
Gianluca Mech este nutriționistul personal al lui Silvia Berlusconi
Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson, Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.
Gianluca a lansat anul trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.