Pericolul alimentelor procesate din magazine! Nutriționistul lui Berlusconi ne explică de ce vrem să mâncăm din ce în ce mai mult şi la ce riscuri ne expunem.
Cercetătorii arată, prin intermediul unui studiu realizat recent, că alimentele ultra-procesate pe care le găsim pe rafturile magazinelor ne fac să simțim nevoia de a mânca din ce în ce mai mult. În consecință, apar kilogramele în plus. Nutriționistul Gianluca Mech ne explică ce putem face în această situație!
Majoritatea alimentelor pe care le găsim pe rafturile magazinelor sunt ultra-procesate, iar consumul lor zilnic are ca efect nevoia omului de a mânca din ce în ce mai mult.
“ Alimentele procesate sunt alimente tratate și ambalate, caracterizate prin perioade lungi de conservare. Aceste alimente sunt sărace în vitamine, fibre și alți micronutrienți esențiali.
Citeste si: Sfaturile nutriționiștilor pentru un sistem imunitar puternic! Usturoiul e cel mai bun medicament!
Conțin ingrediente sintetice, precum agenți de îmbunătățire a aromelor, coloranți, emulgatori, îndulcitori artificiali și alți aditivi folosiți pentru a imita calitățile alimentelor proaspete, cum ar fi aromele.
Printre acestea găsim: băuturi dulci și carbogazoase, gustări dulci sau savuroase ambalate, înghețate industriale, ciocolată, dulciuri, pâine și dulciuri industriale, margarină, biscuiți industriali, prăjituri și amestecuri pentru prăjituri, cereale procesate pentru micul dejun, băuturi energizante, băuturi de fructe cu adaos de zahăr sau îndulcitori artificiali, pește sau carne procesată (cum ar fi cârnații), supe instant și multe altele ”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
EFECTE SECUNDARE
Citeste si: Ce se întâmplă în organismul tău când mănânci șorici! Avertismentul medicilor
Gianluca Mech indică efectele secundare devastatoare pe care consumul de alimente ultra-procesate le are asupra organismului uman.
“Un studiu realizat recent confirmă legătura dintre alimentele ultra-procesate și un risc crescut de moarte prematură.
Alt studiu a continuat să evalueze asocierea dintre consumul de alimente ultra-procesate și riscul de apariție a cancerului.
Pericolul alimentelor procesate din magazine! "Consumatorii de alimente ultra-procesate arată că aceștia sunt pasibili de obezitate și boli cronice netransmisibile"
Compoziția nutrițională a produselor alimentare ultra-procesate poate induce disbioză intestinală, având efect inflamator și, prin urmare, favorizează apariția "sindromului de intestin scurgător". De aceea, acestea ar putea juca un rol în apariția bolilor autoimune precum diabetul zaharat tip 1 și boala celiacă. De fapt, s-a observat că problemele autoimune sunt asociate cu o disbioză a microbiotei intestinale, chiar dacă nu este încă clar dacă este cauza sau consecința patologiei în sine.
Alimentele ultra-procesate îi determină pe oameni să mănânce mai mult și să pună în greutate, sugerează toate aceste studii”, explică Gianluca Mech.COPIII ȘI CONSUMUL DE ALIMENTE ULTRA-PROCESATE
Dacă asupra adulților consumul de alimente procesate și ultra-procesate are astfel de efecte negative, în cazul copiilor acestea sunt cu mult mai grave.
“Universitatea din Sao Paolo a analizat consumul de alimente ultra-procesate și asocierea acestora cu dependența de alimente. Studiul a fost realizat pe 139 de copii obezi și supraponderali de ambele sexe, cu vârste între 9 și 11 ani. 95% dintre copiii supraponderali și obezi examinați au prezentat cel puțin unul dintre cele șapte simptome asociate dependenței de alimente, iar 24% au primit un diagnostic de dependență de alimente. Cercetătorii au identificat o relație directă între dependența de alimente și frecvența consumului de alimente ultra-procesate și zaharuri adăugate. Identificarea alimentelor care pot fi asociate cu un comportament de dependență este foarte importantă pentru a trata în mod corespunzător și a preveni obezitatea la copii, ceea ce continuă să fie una dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume.
Un alt studiu publicat în revista Foods în 2017, a evidențiat o legătură între consumul regulat de alimente procesate și geneza bolilor autoimune precum boala celiacă și diabetul de tip 1 la copii.
Studiile efectuate asupra consumatorilor de alimente ultra-procesate arată că aceștia sunt pasibili de obezitate și boli cronice netransmisibile. Aportul lor este asociat cu apariția sindromului metabolic și este predictiv pentru o creștere mai mare a colesterolului total și a LDL („colesterolul rău”) deja din perioada preșcolară. Din cauza încărcării glicemice puternice, consumul acestor produse poate induce obezitate și rezistență la insulină la copiii deja predispuși”, declară nutriționistul Gianluca Mech.