Recunoaște și abordează: 5 semne ale unei căsnicii toxice și pașii pentru a încerca să o repari

casnicie toxica
Recunoaște și abordează: 5 semne ale unei căsnicii toxice și pașii pentru a încerca să o repari

Unele căsnicii pot deveni toxice, odată cu trecerea timpului. Însă știați cum le puteți aduce la un punct mai bun?

Aflați din rândurile următoare, care sunt semnele pe care le puteți observa, la o căsnicie toxică, dar și cum puteți trece peste aceste aspecte.

 

Semne comune ale unei căsnicii toxice

1. Abuz fizic, emoțional sau psihologic continuu

Unul dintre cele mai evidente semne că trăiești într-o căsnicie toxică este abuzul constant, care poate fi fie deschis, fie subtil.

Abuzul deschis include comportamente toxice directe și evidente, cum ar fi insultele, violența fizică sau verbală, limitarea libertății cuiva împotriva voinței sale, și menținerea unui control financiar strict. Pe de altă parte, abuzul subtil este mai greu de detectat și poate include comentarii negative subtile, încălcarea regulilor relației, crize de gelozie toxică și alte comportamente care subminează în tăcere relația, făcând-o și mai dăunătoare.

Citește și: Cum să construiești o viață armonioasă alături de partener: Sfaturi practice

Recunoaște și abordează: 5 semne ale unei căsnicii toxice și pașii pentru a încerca să o repari[Sursa foto: freepik]

Citește și: 10 modalități simple de a-ți întări relația cu partenerul: Sfaturi pentru o viață mai fericită împreună

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

2. Depresie

Cei care trăiesc într-o căsnicie toxică, în special cei care sunt ținta abuzului constant din partea partenerului, tind să se confrunte cu probleme de sănătate mintală precum depresia, anxietatea, insomnia și frica.

Aceste simptome pot fi un semn al toxicității, fie că este evidentă sau subtilă, care vă afectează serios căsnicia.

3. Efortul constant de a-ți schimba partenerul

Dacă te afli într-o căsnicie toxică, s-ar putea să observi că încerci constant să ascunzi problema față de familie sau să schimbi comportamentul partenerului. Uneori, aceste eforturi pot avea succes, reușind să îmbunătățești situația sau să-l faci pe partener să se schimbe așa cum îți dorești.

În alte cazuri, acest lucru devine un tipar pe termen lung, în care te simți mereu neîmplinit în relație și te străduiești cu disperare să faci ceva în privința asta.

semne relatie toxica
Recunoaște și abordează: 5 semne ale unei căsnicii toxice și pașii pentru a încerca să o repari[Sursa foto: freepik]

4. Gânduri despre divorț

Nu e neobișnuit ca cei dintr-o căsnicie toxică să se gândească la divorț. Acest gând apare din cauza sentimentului de singurătate, iar aceasta este unul dintre motivele principale pentru care unii oameni ajung să caute relații în afara căsătoriei.

Alte motive care îi pot face să ia în considerare divorțul includ:

  • Senzația de nesiguranță în relație
  • Lipsa intimității fizice
  • Imprevizibilitatea vieții de cuplu
  • Sentimentul că sunt controlați prea mult
  • Durerea de a fi mereu „vinovat”
  • Scăderea productivității și deteriorarea sănătății

5. Te simți speriat să faci ceva greșit

Într-o căsnicie toxică, apare mereu frica de a „face o greșeală” sau de a declanșa conflicte sau confruntări. De exemplu, o soție poate ezita să-și spună părerea de teamă să nu-și supere soțul. La fel, un soț poate alege să stea departe de casă uneori, doar pentru a evita certurile și drama.

relatie toxica semne
Recunoaște și abordează: 5 semne ale unei căsnicii toxice și pașii pentru a încerca să o repari[Sursa foto: freepik]

 

Citește și: Bianca, primele semne de gelozie, după ce îl vede pe Patrick alături de Virginia! Giuly izbucnește în lacrimi. Care este motivul?- kanald.ro

Citește și: "Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!- stirilekanald.ro

Lucruri de încercat pentru a salva o căsnicie toxică

1. Vorbiți

Primul și cel mai important pas pentru a aborda o căsnicie toxică este comunicarea. Dacă unul dintre parteneri este toxic fără să-și dea seama, lipsa comunicării poate însemna o șansă ratată de a salva relația. Încearcă să discuți cu partenerul despre cum te simți și menționează că ai observat semne de toxicitate în căsnicia voastră. Fii sincer și evită să dai vina, pentru că asta nu ajută la rezolvarea problemei. Dacă partenerul nu vrea să abordeze aceste subiecte, exprimă-ți îngrijorarea cu blândețe.

2. Evaluează

Nimeni nu e perfect, nici tu, nici partenerul tău. Cu toate acestea, dragostea adevărată înseamnă să-ți accepți partenerul, inclusiv cu defectele lui. Analizează problemele pe care le observi în căsnicia ta. Dacă îți e dificil să iei o decizie, încearcă să privești situația dintr-o perspectivă obiectivă. Fă un pas înapoi și evaluează căsnicia toxică cu o privire imparțială; asta te poate ajuta să înțelegi cât de grave sunt problemele și dacă mai pot fi reparate.

cum recunosti o relatie toxica
Recunoaște și abordează: 5 semne ale unei căsnicii toxice și pașii pentru a încerca să o repari[Sursa foto: freepik]

3. Încercați terapia de cuplu

Terapia poate fi de mare ajutor pentru cei a căror căsnicie fericită a devenit toxică. Uneori, oamenii au dificultăți în a-și exprima corect sentimentele și emoțiile. Lucrând împreună cu un specialist certificat, puteți identifica cauzele de bază ale toxicității din relația voastră și găsi modalități de a o rezolva sau de a ieși din căsnicie fără să vă răniți și mai mult.

4. Concentrează-te pe tine

Indiferent de ce se întâmplă într-o relație, fie că e o căsnicie sănătoasă sau una toxică, siguranța ta și a partenerului ar trebui să fie mereu pe primul loc. Dacă nu te simți în siguranță într-o căsnicie toxică, ia în considerare să vorbești cu cineva drag și de încredere. Nu toate relațiile pot fi salvate, și multe se încheie mai devreme decât ne-am aștepta, dar fiecare situație este diferită. O persoană care te iubește te poate ajuta să faci alegerea potrivită.

relatie toxica
Recunoaște și abordează: 5 semne ale unei căsnicii toxice și pașii pentru a încerca să o repari[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

10 modalități simple de a-ți întări relația cu partenerul: Sfaturi pentru o viață mai fericită împreună

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

De ce a murit Michaela DePrince, dansatoarea celebră a lui Beyonce, la doar 29 de ani

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Lizge Cömert, actrița care joacă rolul Susen în serialul Totul pentru familia mea, apariție uluitoare în mediul online, după ce a recurs la o nouă intervenție estetică la nivelul feței Iată cum arată în prezent

"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!


Cookies