Rețetă de colivă tradițională, simplă și aromată pentru Bobotează și Sfântul Ioan.
INGREDIENTE
500 g arpacas
350 g zahar
350 g nuca
6 pliculete zahar vanilat
5 lingurite coaja de lamaie
100 g stafide
1 pachet zahar pudra pentru ornat
Citeste si: Reteta de coliva pentru Mosii de Iarna. Cum sa te pregatesti cum trebuie
MOD DE PREPARARE
Coliva tradiţională – mâncarea-simbol al ceremoniilor religioase închinate celor plecați dintre noi, ea reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul (din care se fac și pâinea și coliva).
Mod de preparare:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert (faţă de orez, pentru colivă ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş).
Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă, sau „înfloreşte”.
Între timp, se alege nuca, se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină.
Citeste si: Masa de Bobotează- care sunt cele 12 feluri de mâncare ce se pregătesc pentru marea sărbătoare
Adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.
Dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Se lasă peste noapte. Dimineaţa se amestecă cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide, etc.
Sursa foto: shutterstock