Sambata, 10 februarie, Biserica Ortodoxa face pomenirea mortilor, si in toate casele se pregateste cate o reteta coliva.
Aceasta sambata este cunoscuta in popor sub denumirea „Mosii de iarna”, iar in fiecare biserica se oficiaza Sfanta Liturghie, urmata de slujba Parastasului pentru cei adormiti.
Se pot pomeni toti cei care au murit nedespartiti de Biserica. Nu pot fi pomeniti cei care au murit in dispret cunoscut fata de Dumnezeu. Precizam ca orice slujba a Bisericii se savarseste numai pentru cei care sunt membri ai ei, adica au devenit prin Sfintele Taine, madulare ale Trupului tainic al lui Hristos.
In traditia ortodoxa, in ziua praznicului se aduc la biserica, pentru a fi sfintite, coliva, prescurea si o sticla de vin. De asemenea, se sfintesc vase cu mancare si pachete cu alimente, pe care rudele celor adormiti le impart dupa slujba de pomenire, atat saracilor din biserica, cat si vecinilor, persoanelor sarmane intalnite la cimitir si pe strada, in ziua parastasului.
Coliva cu arpacas, nuca si stafide
Ingrediente Coliva cu arpacas, nuca si stafide
1 kg arpacas (o cana)
3 cani cu apa
500g zahar
250 g nuci, macinate
150 g stafide albe
2 sticlute cu rom
coaja de lamaie, vanilie, o lingurita cu sare
Pentru decor: nuca de cocos, bomboane de ciocolata,3 linguri cu cacao
sau fulgi de migdale, caise confiate,etc.
Mod de preparare Coliva cu arpacas, nuca si stafide
Alegem graul de impuritati si-l spalam bine ;punem la fiert intr-un vas cu peretii grosi, arpacasul, apa si o lingurita cu sare.