Sambata, 10 februarie, Biserica Ortodoxa face pomenirea mortilor, si in toate casele se pregateste cate o reteta coliva.
-eventual punem o tabla groasa dedesubt
incercam bobul si daca e aproape fiert adaugam zaharul si mai lasam 10 minute(sa stea lingura drept in fiertura!)
-dam deoparte, acoperim cu o folie alimentara(sa nu prinda compozitia o pojghita) si lasam la racit
-compozitia se amsteca apoi cu nucile sfaramate(cu sucitorul pe o coala alba)sau macinate cu masina, stafidele, cu mirodeniile
-rezulta 2 platouri unde vom modela frumos compozitia ;acoperim cu nuca de cocos(netezim cu un cutit sau cu ajutorul unei coli A4, presand usor) si punem tiparul sub forma de cruce si pudram cu cacao sau facem crucea din bomboane de ciocolata
pe margini facem cerculete din cacao cu un capacel de la o sticla de plastic
putem decora si cu alte fructe uscate:fulgi de migdale,caise uscate confiate,alune intregi nesarate, coapte si frecate de pielita
dam la rece si apoi o vom duce la biserica pentru a fi sfintita.