Nu sunt multi cei care stiu ca primul „tratat de dulceturi” a fost scris de Nostradamus.
Dulceturile vor cuceri curand Europa, si pe aceea nobiliara, si pe cea a oamenilor simpli. Iar vracii si vracitele care cunosteau tainele plantelor medicinale vor apela la aceasta tehnologie pentru a prezerva virtutile lor. Nu e de mirare ca va patrunde pana si in satele noastre obiceiul de a pregati dulceturi de leac- altele decat cele de macese sau nuci verzi, si ele cu virtuti aparte. Putem mentiona aici dulceata de muguri de brad, atat de obisnuita! Dar sunt si altele, care folosesc plantele ierboase vindecatoare.
Fiind Sanzienele acum, sa nu uitam nici rolul lor magic!
Se poate face dulceata din menta, din patrunjel verde (recunoscut, de exemplu, pentru... aportul lui de calciu in organism), din pojarnita si musetel, din salvie si coada soricelului, din galbenele ori ghintura (inclusiv sanzienele, celebrate in aceasta zi). Si aici este doar „lista scurta”, pe care ne-am amintit-o usor.
Aceste dulceturi, cu rol medicinal, se administreaza, in functie de boala, inainte sau dupa masa, in cantitati mici (una, doua lingurite), tinand cont de recomandarilterapeutice ale fiecarei plante in parte.
Cum se pregateste o dulceata din plante de leac?