Haioase din aluat cu osanza fac parte din retetele traditionale de Craciun si se servesc cu drag de cei dragi. Osanza, obtinuta de la porcul sacrificat de Craciun, este un ingredient ideal pentru aceasta prajitura.
Se pune pe o scandura si se rade cu cutitul. Asa se face cu toata cantitatea. Pielitele se arunca. Bucata mea nu a fost prea curata asa ca din 750 g mi-a ramas doar 550. Dupa curatare se da prin tocatorul de carne pe discul cu gaurelele cele mai mici. Se macina extrem de usor.
Din faina se separa 330 g care se vor amesteca cu osanza. Dar inainte de toate, cand s-a terminat macinatul, se baga in aparatul de macinat din cele 330 g faina si asa practic aparatul se curata singur.
Se pune toata osanza intr-un bol, se adauga si restul de pana la 330 g faina si se amesteca bine de tot, fie cu un mixer, fie cu mana sau cu o lingura. Trebuie sa se omogenizeze bine si sa obtinem o pasta care va trebui sa o intindem usor. Se lasa pe masa de lucru, la temperatura camerei.
Pentru aluat se amesteca cele 2 oua, galbenusul, sarea, uleiul, zeama de lamaie, apa si jumatate din cele 550 g de faina ramase.
Se bate bine cu mixerul. Apoi se adauga treptat si restul de faina. Cand nu mai „duce” mixerul actionam cu mana pana se incorporeaza si restul de faina.Se mai framanta un pic pe masa de lucru, dupa care se da bine cu faina pe dedesubt si deasupra.