In Joia Mare din Postul Pastelui, la noi femeile dau de pomană pentru mortii din neam, prune uscate gatite cu orez sau cu sos de zahar ars.
Retete de post: mâncare de prune uscate
INGREDIENTE
1 kg prune uscate
400 ml apa
50 ml vin alb
2 linguri cu faina
6 linguri zahar
50 ml ulei
1 ceapa
un varf de cutit de sare
o lingurita rasa cu pudra de vanilie
Citeste si: Rețete de post: CIORBĂ DE URZICI CU OREZ
Citeste si: Ciorbă de post ca la bunica. Iată o reţetă simplă şi aromată
Retete de post: mâncare de prune uscate
MOD DE PREPARARE
Dupa ce indepartam resturile de codite, punem prunele in apa fierbinte, le lasam 30 minute sa se hidrateze, apoi scurgem apa si o aruncam.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Tocam ceapa marunt si o calim in 50 ml ulei, la foc mic, pana capata aspect straveziu. Adaugam 2 linguri de faina, amestecam totul pe foc 1 minut, apoi stingem cu 400 ml apa.
Citeste si: Prăjitură cu ciocolată din două ingrediente, fără făină, gata in 30 de minute
Citeste si: Reţetă rapidă de eclere cu cremă de vanilie! Nu durează mult să le pregăteşti şi sunt delicioase
Cand sosul se ingroasa si devine omogen adaugam prunele, apoi vinul, putina sare, o lingurita rasa de pudra de vanilie si zaharul caramelizat stins cu o cescuta de apa.
Mancarica astfel preparata este delicioasa si o putem servi atat calda, cat si rece.
Este obligatoriu ca prunele sa fie spalate in mai multe ape, inainte de a le pune la fiert. In caz contrar, sosul va avea o culoare mult prea închisă, impurități si miros/ gust de fum.
Citeste si: Paștele 2019. Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani
Citeste si: Astenia de primavara. Top cele mai bune remedii naturale ca sa o combati. Variante de MENIU zilnic
sursa: bucataras.ro