Rețete moștenite din bătrâni. Cum se prepară cârnații, toba și caltaboșii de Ignat

Rețete moștenite din bătrâni. Cum se prepară cârnații, toba și caltaboșii de Ignat
Rețete moștenite din bătrâni. Cum se prepară cârnații, toba și caltaboșii de Ignat

Cele mai bune rețete pe care le poți pregăti de Ignat.

Deși Crăciunul se apropie cu pași repezi, astăzi este Ignatul așa că toate gospodinele au luat o pauză de la cumpărăturile pentru cadouri și au început pregătirile pentru masa de sărbători. Tradiția datează de sute de ani și implică foarte multe obiceiuri și superstiții, însă foarte puțini oameni știu însemnătatea acesteia. Sacrificarea porcului pentru Crăciun reprezintă o practică păgână, care a ajuns să fie asociată cu po sărbătoare creștină.

Ritualul reprezintă un sacrificiu făcut către Ignat, sfântul fără cruce și este susținut de tradiția pomenii porcului. De asemenea, se spune că prin tăierea animalului, specia va prospera și se va înmulți în anul ce urmează.

Citeste si: Cum să prepari cele mai savuroase sarmale de Crăciun. Rețeta de sarmale a lui Chef Bontea

Citeste si: Cum faci cel mai pufos cozonac, după o rețetă veche de peste 150 de ani

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Cea mai bună rețetă de salată de boeuf. Secretul gustului delicios

În urma ignatului, buicătăresele prepară varii bucate precum: lebăr, cârnați, caltaboși, răcituri, sarmale și multe altele, așa că v-am pregătit o listă de super rețete!

Cârnații se prepară din 70% carne de porc (piept, picioare, cu un procent de doar 15% grăsime) și 30% carne de oaie, pentru gust.

Carnea se toacă, se condimentează cu piper, sare și usturoi după propriul gust. „Dacă băgăm mai multe condimente devine salam, nu mai are gust de cârnați.” Apoi se pune în maț natural de porc, se lasă să se usuce, după care se pune în afumătoare și i se dau câteva fumuri: unul seara, unul dimineața și poate încă unul a treia zi. Dacă vrem să facem cârnații crud-uscați, îi ținem mai  multe zile în afumătoare, cel puțin o lună.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Cum prepari cea mai bună tobă

Caltaboșul se prepară din carne și oase de porc, organe precum inima și plămânii. Ficatul este de evitat căci întărește preparatul) și șorici. Toate se pun la fiert pentru circa două ore, apoi se desface carnea de pe oase, se toacă la mașină, se condimentează cu sare, piper, eventual ienibahar și puțin usturoi. Preparatul obținut se pune într-un maț de porc și se fierbe 10 minute în aceeași zeamă în care a fiert carnea.

În cazul în care preferați gustul ușor afumat, acet lucru are și un avantaj: „Fumul îi lungește perioada de valabilitate”, explică specialistul venit dintr-o localitate din Sibiu.

În ceea ce privește toba, ”Noi la țară o facem clasic, doar din colan, limbă, șorici, cap, organe (fără ficat, că devine fad), șorici și oase de vită. Organele se fierb separat față de ciolan și cap, iar când sunt gata, se taie în buculețe.

În altă oală se fierbe carnea, apoi aici, în aceeași apă, se fierb oasele și soriciul, pentru a rezulta gelatina. Eu pun în această zeamă usturoi, sare, piper. Carnea se dezosează, se taie cubulețe, se amestecă împreună cu organele și se toarnă peste ele zeama gelatinoasă. Timp de o oră tot amesteci în ea din 15 în 15 minute. Când se mai răcește, dar încă e călduț, se bagă preparatul în maț natural de vită, luat de la carmangerii”, aflăm de la Dumitru Stroie.



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce mănâncă Regina Elisabeta? Secretul longevității sale stă în ce consumă la cină

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies