Sfantul Haralambie este sarbatorit de catre Biserica Ortodoxa la data de 10 februarie a fiecarui an.
Sfantul Haralambie este cunoscut mai ales datorita faptului ca era aparator impotriva ciumei si a foametei. Acesta este cel mai batran mucenic praznuit de catre crestini.
Sfantul Haralambie a fost episcop in Cetatea Magneziei, din Asia Mica, Turcia de astazi, in vremea imparatului Septimu Sever (193-211). Cand Sfantul Haralambie a implinit varsta de 113 ani a fost supus la diverse chinuri pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos.
Potrivit traditiei, in timpul torturilor, mainile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfantului si au ramas acolo pana cand mucenicul a facut rugaciune. In fata acestei minuni, cei care il torturau s-au convertit la crestinism.
Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca: "Zdreanta rosie va disparea! Bucurestiul va fi sters de pe fata pamantului"!
Mai tarziu, auzind imparatul cele petrecute cu Sfantul Haralambie, a poruncit sa fie adus in Antiohia.
Aici a fost supus la alte chinuri: soldatii i-au legat barba in jurul gatului si l-au tras de ea pe drum; i-au infipt un piron de fier in trup, i-au ars fata si i-au jupuit pielea de pe trup. Insa, Sfantul Haralambie s-a vindecat in chip miraculos, prin darul lui Dumnezeu.
Citeste continuarea pe pagina 2 >>