Aflați din rândurile următoare care sunt efectele negative ale consumului de sare.
Sarea este un aliment indispensabil pentru majoritatea oamenilor, fiind prezent peste tot în mâncărurile pe care le gătim și în alimentele pe care le consumăm. Aceasta are numeroase beneficii asupra organismului, fiind un mineral esențial pentru buna dezvoltare a acestuia, dar bineînțeles consumată cu moderație. Consumul excesiv de sare este inamicul principal al sănătății noastre și poate aduce chiar decesul în cele mai grave situații.
În cadrul unei emisiuni, domnul doctor Virgiliu Stroescu a vorbit despre efectele negative ale consumului excesiv de sare, care este doza zilnică recomandată și cu ce putem înlocui sarea.
Care sunt efectele negative ale consumul de sare
Printre efectele negative ale consumului excesiv de sare amintim apariția unor boli cardiovasculare, cea mai frecventă fiind hipertensiunea arterială, care, potrivit specialistului în domeniu, este o boală care se regăsește la un milion de persoane din lume, iar principalul motiv este consumul excesiv de sare.
Pe lângă aceasta, sarea favorizează apariția unor inflamații la nivelul vaselor de sânge, care pot duce la cancer sau accident vascular cerebral.
De asemenea, consumul excesiv de sare afectează rinichii și favorizează reținerea apei în organism.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„ Sarea este cea care întreține apa în sânge. Sângele circulă și are nevoie de cineva care să-l ia de mână și să se plimbe cu el. Aceea este sarea și se numește presiune osmotică. Proteinele împreună cu sarea mențin în sânge apa. Sarea dă o afecțiune numită inflamație, care este mama cancerului. Dacă un vas de sânge se rupe, se strică, se irită, atunci toate vasele organismului nostru sunt iritate și apare inflamația. Sarea peste foarte păcătoasă pentru că favorizează boala canceroasă. Dând inflamații, organismul caută să se apere. Organismul nostru are puterea de a ne ține în viață, chinuindu-se să ne scoată sarea pe care eu o bag cu plăcere .”, spune specialistul în domeniu.
Care este doza zilnică recomandată de sare
Potrivit specialistului în domeniu, doza zilnică recomandată de sare este de un gram pe zi. Aceasta este o cantitate foarte mică în comparație cu câtă sare consumăm noi zilnic.
Există anumite alimente pe care dacă le consumăm acestea au rol de absorbție a sării și contribuie la sănătatea organismului nostru chiar dacă consumăm o cantitate mai mare de sare.
Acestea sunt alimentele bogate în fibre, legumele, leguminoasele și în special nucile.
„ Sarea este un aliment esențial vieții. Avem nevoie de un gram de sare pe zi. Avem nevoie de minerale, avem nevoie de vitamine, de micro minerale. Fibrele sunt ca un fel de sugative. În momentul în care mănânci fibre, ele absorb sarea. Dacă mâncăm multe fibre, scade nivelul de sare din sânge. Nucile sunt unele dintre cele mai mari minuni ale planetei. Cine mănâncă nuci nu face alzheimer, cine mănâncă nuci nu face boli de inimă pentru că uleiul de nuci unge vasele și le face fine .”, a explicat specialistul în domeniu.
Este foarte important să ținem cont că sarea este unul dintre alimentele care provoacă dependență. Astfel, cu cât consumăm mai multă sare pe zi, cu atât vom simți nevoia de a consuma în continuu, iar acest lucru poate fi fatal pentru organismul nostru. Este foarte important să avem un echilibru în alimentație și să renunțăm treptat la consumul de alimente care nu ne fac bine. Specialistul în domeniu le recomandă celor care au o dependență de sare să consume alimente acre o perioadă până când reușesc să scape de această dependență.
„ Sarea, zahărul și proteinele animale dau dependență. Dacă tot timpul mănânci sărat, nu mai poți fără sare .”, spune specialistul în domeniu.
De asemenea, în comerț există nouă tipuri de sare, iar cea mai bună, potrivit recomandărilor specialistului este sarea grosieră, fiind cea care se găsește în forma ei naturală.