Schimbarea la Față a Domnului 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 6 august

schimbarea la fata
Schimbarea la Față a Domnului 2023

Prima sărbătoare importantă a acestei luni este Schimbarea la Față a Domnului. Însă știați ce le este interzis femeilor să facă?

Aflați din rândurile următoare când va avea loc, anul acesta, prima mare sărbătoare cu cruce roșie a lunii august, Schimbarea la Față a Domnului. În plus, descoperiți și ce le este femeilor interzis să facă în această zi de sărbătoare, dar și câteva tradiții și obiceiuri care trebuiesc respectate. 

  

Schimbarea la Față a Domnului 2023  

Schimbarea la Față a Domnului, este prima sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox, din luna august.

Această sfântă sărbătoare are loc pe data de 6 august, zi care pică în acest an, duminică. Acesta este praznicul care amintește de momentul în care Mântuitorul Hristos și-a arătat puterea divină pe Muntele Taborului, în fața ucenicilor săi: Petru, Iacob și Ioan, pentru a-i întări pe aceștia.  

Tot astăzi, în această zi de sărbătoare mare, este și dezlegare la pește, motiv pentru care, se recomandă ca astăzi să se împartă și produse specifice.

Cu toate acestea, puține sunt persoanele care știu faptul că sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului este numită în popor şi Obrejenia, denumire ce semnifică o schimbare, o transformare. Totodată, mai are şi denumirea de Pobrejenia sau Probojeni, cuvânt care are sensul de a certa pe cineva. Această sărbătoare este privită și ca începutul toamnei, iar din această zi vremea începe să se schimbe. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

schimbarea la fata traditii
Schimbarea la Față a Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

 

Ce le este interzis femeilor să facă pe 6 august 

  • Se spune că în această zi de sărbătoare, femeile nu au voie să se scalde în apele curgătoare, iar dacă o vor face, părul nu le va mai crește. 
  • Tot femeile sunt cele care astăzi nu ar trebui să spele rufe la râu, pentru a fi lipsite de suferințe. Asemenea, acestea nu ar trebui nici sa spele haine în general, pentru a nu avea păduchi și ploșnițe. 
  • Femeile trebuie să respecte cu sfințenie această sfântă sărbătoare, tocmai pentru a nu se usca și gălbejit, așa cum încep să facă și florile, odată ce ofilesc. De această tradiție, se află în strânsă legătură și cea legată de faptul că femeile nu ar trebui nici să se spele în această zi, pentru că nu le va mai crește părul. 
  • Toată lumea, dar în special femeile, sunt cele care nu trebuie să mănânce struguri nesfințiți înainte de această sărbătoare, abia după. 
  • De asemenea, acestea nu ar trebui nici să se certe, pentru a nu avea parte de ceartă pentru tot restul anului.  
  • În ceea ce le privește pe femeile însărcinate, acestea trebuie să respecte tradițiile și obiceiurile acestei zile, pentru că se spune că așa, vor avea o naștere ușoară și copiii sănătoși.   
  • În această zi, acestea nu trebuie nici să călătorească, pentru că riscă să se rătăcească în drumul spre casă și să se întoarcă abia anul viitor.  
  • Femeile nu trebuie să uite nici să dea de pomană astăzi, în special fructe de sezon (mere, pepene, struguri), dar și colivă, icre și pește, fiind și dezlegare la peste. 
  • Tot de acum, acestea nu trebuie să mai doarmă afară, în cazul în care o mai făceau.   

schimbarea la fata data
Schimbarea la Față a Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: În această seară, de la ora 19:00, în “Dragoste și speranță”, la Kanal D2, Kuzey, pus în dificultate de mama sa

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

 

Tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în această zi  

  • Schimbarea la Față marchează începutul toamnei, pentru care, se spune că oamenii care nu își văd umbra capului la răsăritul soarelui, vor muri până la finalul zilei. Astfel, această zi este cunoscută și pentru faptul că cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului.   
  • De asemenea, cei care își doresc să scape de o patimă, dacă se vor ruga astăzi, se vor vindeca cu siguranță. 
  • Astăzi este ziua în care trebuie neapărat să se sfințească grădinile, boabele de grâu pentru semănat, dar și recoltele, dat fiind faptul că, începând cu ziua de astăzi, iarba nu va mai crește, iar păsările se pregătesc să plece spre țările calde, motiv pentru care, se spune că dacă vremea este însorită și plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată, iar dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.   
  • De asemenea, este obligatoriu ca până la această sărbătoare, țăranii să termine de cosit, de adunat fânul și de cules ultimele plante de leac.  

schimbarea la fata a domnului 2023
Schimbarea la Față a Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Schimbarea la Față a Domnului 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Ce se întâmplă dacă ții fasolea în frigider, înainte să o fierbi. Bucătarii pricepuți cunosc acest secret

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies