Schimbarea la Față a Domnului 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

schimbarea la fata a domnului 2023
Schimbarea la Față a Domnului 2023

Prima sărbătoare importantă a acestei luni este Schimbarea la Față a Domnului. Însă știați care sunt tradițiile pe care trebuie să le respecte femeile?

Aflați din rândurile următoare când va avea loc, anul acesta, prima mare sărbătoare cu cruce roșie a lunii august, Schimbarea la Față a Domnului. În plus, descoperiți și care sunt mai exact tradițiile și obiceiurile pe care ar trebui să le respecte femeile, dar și altele în plus. 

 

Schimbarea la Față a Domnului 2023 

Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, este una dintre cele mai importante sărbători cu cruce roșie din calendarul creștin-ortodox.

Acesta este praznicul care amintește de momentul în care Mântuitorul Hristos și-a arătat puterea divină pe Muntele Taborului, în fața ucenicilor săi: Petru, Iacob și Ioan, pentru a-i întări pe aceștia. 

Anul acesta, Schimbarea la față a Domnului Iisus Hristos este prăznuită pe data de 6 august 2023, mai exact, într-o zi de duminică. Astfel, sărbătoarea este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, în aceeași zi fiind și dezlegare la pește. 

De menționat este și faptul că sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului este numită în popor şi Obrejenia, denumire ce semnifică o schimbare, o transformare. Totodată, mai are şi denumirea de Pobrejenia sau Probojeni, cuvânt care are sensul de a certă pe cineva. Această sărbătoare este privită și că începutul toamnei, iar din această zi vremea începe să se schimbe și să se răcească.  

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

calendar ortodox 2023
Schimbarea la Față a Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

 

Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi 

  • În această zi de sărbătoare, se spune că femeile nu au voie să se scalde în apele curgătoare, dar nici să spele rufe la râu. În caz contrar, se spune că părul nu le va mai crește.  
  • De asemenea, se spune că femeile care nu respectă această sărbătoare, vor fi uscate și gălbejite, la fel ca florile care încep să se ofilească.  
  • Și femeile sunt cele care nu trebuie să mănânce struguri nesfințiți înainte, dar nici să se certe, pentru că vor avea parte de gâlceavă pe tot parcursul anului. 
  • Femeile nu trebuie să spele haine în această zi de sărbătoare. În caz contrar, vor avea păduchi și ploșnițe. În ceea ce le privește pe cele însărcinate, dacă se vor ține de tradiții și obiceiuri, se spune că vor avea o naștere ușoară și copiii sănătoși.  
  • Femeile nu ar trebui nici să se spele în această zi, pentru că nu le va mai crește părul, dar nici să călătorească, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că se vor rătăci în drumul spre casă și se vor întoarce doar anul viitor. 

schimbarea la fata data
Schimbarea la Față a Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce se întâmplă dacă ții fasolea în frigider, înainte să o fierbi. Bucătarii pricepuți cunosc acest secret

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

 

Alte tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în această zi 

  • Schimbarea la Față marchează începutul toamnei și se spune că astăzi, oamenii care nu își văd umbră capului la răsăritul soarelui vor muri până la finalul zilei.  
  • În ziua în care este prăznuită Schimbarea la Față, creștinii dau de pomană fructe de sezon (mere, pepene, struguri), dar și colivă. De asemenea, pachetele trebuie să conțină și icre și pește, fiind totodată și dezlegare la peste.  
  • Tot în această zi de sărbătoare, cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului.  
  • Se spune că cei care se roagă în această zi să scape de o patimă, se va vindeca cu siguranță. 
  • Astăzi se sfințesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele.  
  • De astăzi, se pare că iarbă nu mai crește, iar păsările se pregătesc să plece spre țările calde, motiv pentru care, se spune că dacă vremea este însorită și plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată, iar dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.  
  • Se spune că până la această sărbătoare, țăranii trebuie să termine de cosit, de adunat fânul și de cules ultimele plante de leac. 
  • Tot de acum este bine că să nu se mai doarmă afară.  

schimbarea la fata 2023 data
Schimbarea la Față a Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: În această seară, de la ora 19:00, în “Dragoste și speranță”, la Kanal D2, Kuzey, pus în dificultate de mama sa



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce se întâmplă dacă ții fasolea în frigider, înainte să o fierbi. Bucătarii pricepuți cunosc acest secret

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies