Schimbarea la Față a Domnului 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 6 august 2023

schimbarea la fata traditii
Schimbarea la Față a Domnului 2023

Prima sărbătoare importantă a acestei luni este Schimbarea la Față a Domnului. Însă știați ce trebuie să împartă femeile în această zi?

Aflați din rândurile următoare când va avea loc, anul acesta, prima mare sărbătoare cu cruce roșie a lunii august, Schimbarea la Față a Domnului. În plus, descoperiți și ce trebuie să împartă femeile în această zi, dar și câteva tradiții și obiceiuri care trebuiesc respectate.   

    

Schimbarea la Față a Domnului 2023    

Prima sărbătoare mare, care se află cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, a lunii august, este Schimbarea la Față a Domnului.

Această sfântă sărbătoare are loc pe data de 6 august, și pică într-o zi de duminică, zi care vestește și începutul toamnei, zi din care vremea începe să se schimbe. 

Această sfântă mare sărbătoare ne amintește de momentul în care Mântuitorul Hristos și-a arătat puterea divină pe Muntele Taborului, în fața ucenicilor săi: Petru, Iacob și Ioan, pentru a-i întări pe aceștia. Tot în această zi, este și dezlegare la pește, motiv pentru care fiecare gospodărie ar trebui să se consume puțin dintr-un astfel de preparat, iar de asemenea, se recomandă ca astăzi să se și împartă produse specifice,

pentru cei trecuți in neființă. 

Schimbarea la Faţă a Domnului este numită şi Obrejenia, denumire ce semnifică o schimbare, o transformare, iar in ale zone ale tarii mai are şi denumirea de Pobrejenia sau Probojeni, denumire ce semnifica cearta cu cineva.  

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

schimbarea la fata
Schimbarea la Față a Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

 

Ce trebuie să împartă femeile pe 6 august 2023 

Ținând cont de faptul că sărbătoarea de astăzi este însemnată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, acest aspect semnifică faptul că trebuie să ne amintim și de cei care nu se mai află printre noi, cei dragi nouă, care au trecut la cele veșnice. 

Astfel, astăzi este ziua în care creștinii trebuie să dea de pomană pentru aceste persoane.

Ceea ce trebuie să conțină împărțania, pe lângă bucatele preparate în casă, nu trebuie să uităm nici de fructele de sezon (mere, pepene, struguri), dar și de colivă, care nu ar trebui să lipsească de la niciun pachet. De asemenea, pachetele trebuie să conțină și icre și pește, sau alte preparate din pește, fiind totodată și dezlegare la pește astăzi. 

Citește și: Primele imagini de la nunta Monicăi Bârlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Cine au fost vedetele invitate la marele eveniment| VIDEO- kanald.ro

Citește și: "De data asta nu mai scapi"- Fata de 18 ani UCISĂ, la Bacău, de un vecin...- stirilekanald.ro

schimbarea la fata 2023 data
Schimbarea la Față a Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

 

Tradițiile și obiceiurile care trebuie să fie respectate în această zi   

  • Astăzi nu trebuie că nimeni să se scalde în apele curgătoare. 
  • Conform tradiției, nu trebuie nici să se spele rufe la râu, pentru că femeile care o vor face, riscă să nu le mai crească părul, aspect valabil și în cazul în care se spală. 
  • Persoanele care nu respectă această sărbătoare, se spune că vor deveni uscate și gălbejite, exact că florile când se ofilesc. Iar cele care le respectă, în special femeile însărcinate, se spune că vor avea parte de o sarcină ușoară. 
  • Astăzi nu trebuie să se consume struguri nesfințiți, iar persoanele care totuși o fac, se spune că se vor certă tot anul. 
  • Conform tradiției, nici astăzi nu trebuie să se spele haine. În caz contrar, cei care o fac, riscă să aibă parte de păduchi și ploșnițe.  
  • Persoanele care vor face călătorii astăzi, chiar dacă sunt pe distante scurte, riscă să se rătăcească și să se întoarcă anul viitor. 
  • Astăzi trebuie să sfințim atât grădinile, boabele de grâu pentru semănat, cât și recoltele, urmând ca de astăzi iarba să nu mai crească, iar păsările să se pregătească să plece spre țările calde. 
  • Se spune că dacă vremea este însorită și plăcută astăzi, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată, în caz contrar, această va fi una mohorâtă. 

schimbarea la fata a domnului 2023
Schimbarea la Față a Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Schimbarea la Față a Domnului 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Schimbarea la Față a Domnului 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 6 august

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Povestea dureroasă a regretatului actor Sebastian Papaiani! A fost martor la moartea fraților săi și trădat de propriul fiu

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”

"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial


Cookies