În popor, se spune că deochiul este un „furt” de energie, provocat de o privire invidioasă, admirativă sau de laudă. Mulţi cred şi astăzi în deochi, precum şi în puterea câtorva obiecte şi descântece de a-l îndepărta.
Cum să „ţii” deochiul deoparte
Poartă un fir roşu la mână: Se spune că adolescenţii, gravidele şi mai ales copiii sunt cei mai afectaţi de puterea deochiului. Aşadar, bătrânii spun că aceştia trebuie să poarte un fir roşu la mâna. Şi aurul are puteri împotriva deochiului: Poarta mereu un obiect de aur la tine.
Puterea descântecului:
Descântecul de deochi este un procedeu benefic, ce poate avea un efect liniştitor asupra organismului. De asemenea, mângâierile, pe frunte sau la ceafă, ce însoţesc descântecul şi masajele în zona încheieturilor determină producerea de endorfine, hormoni ai plăcerii, ce pot regenera potenţialul nervos pierdut.
Iată ce se spune ca să SCAPI DE DEOCHI
Pasăre albă
Codalbă
Sus te suişi
Jos plesnişi.
Plesnească ochii râmnitorilor,
Plesnească ochii deochetorilor!
Cine a râmnit
A plesnit
şi a rămas... curat,
Lumânat,
Ca argintul strecurat.
Descântecul meu
Leacul i-l dă Dumnezeu.
Sătenii din Costeşti spun că descântecele lor au fost lăsate de o bătrână care ar fi trăit în urmă cu două, trei sute de ani în acele locuri.
Autorităţile o considerau nebună, dar ţăranii aducea la ea pe cei dragi aflaţi în suferinţă. Bătrâna îi atingea pe bolnavi şi rostea vorbe într-o limbă pe care nu o înţelegea nimeni. Atunci când a simţit că i se apropie sfârşitul, le-a spus oamenilor că, la moartea sa, se va înălţa la ceruri într-un car tras de păsări albe şi că satul lor va fi binecuvântat de Dumnezeu. Dar nimeni nu a luat-o în seamă vorbele ei până nu a mai fost găsită în casă. Trupul ei nu a fost niciodată găsit, conform legendei. Pe lacul din sat şi-a făcut apoi cuib o lebădă.citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>