Superstiții de Sfântul Ilie 2024. De ce nu e bine să mănânci mere în această zi

superstitii de sfantul ilie 2024
Superstiții de Sfântul Ilie 2024

Pe data de 20 iulie este sărbătorit Sfântul Ilie. Însă știați ce superstiții și tradiții trebuie să respectați în această zi?

Aflați din rândurile următoare, care sunt tradițiile și superstițiile de care trebuie neapărat să ținem cont în această zi de sărbătoare, pe 20 iulie, de Sfântul Ilie.

 

Sfântul Ilie, prăznuit pe 20 iulie

În calendarul creștin ortodox, Sfântul Ilie este sărbătorit în fiecare an pe 20 iulie.

Ziua Aviației Române este sărbătorită în aceeași zi și Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul aviatorilor. Fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul Aaron) și Sfântul Ilie s-a născut în Regatul Unit de Nord al lui Israel înainte de Hristos, în timpul domniei regelui Ahab. Dumnezeu a ales Sfântul Ilie pentru a-i certa pe regele Ahab și pe cei care doreau să devină păgâni. Sfântul Ilie a luat decizia de a-l pedepsi pe rege și pe toată populația lui pentru că nu le-a ascultat sfaturile.
Cerul s-a închis după ce Sfântul Ilie a vorbit și oamenii nu au mai văzut ploaie de mult timp. Acest lucru a dus la secetă și uscăciune pe pământ. Întrucât regele Ahab și poporul israelian continuau să dorească să devină păgâni și să-i ucidă pe credincioși, Sfântul Ilie a prelungit seceta cu încă doi ani. În continuare, Sfântul Ilie i-a spus împăratului Alb să mănânce și să bea, apoi să ia caii și să-i înhame, pentru că o să ploaie mult.
Pe muntele Carmelului, Sfântul Ilie s-a urcat în genunchi cu fața către pământ și s-a rugat la Dumnezeu să dea ploaie pe pământ. Atunci când Sfântul Ilie și-a terminat rugăciunea, cerul s-a deschis și a început să plouă.

Citește și: Urări de La Mulți Ani de Sfântul Ilie. Cele mai frumoase mesaje și felicitări de trimis sărbătoriților

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

traditii de sfantul ilie 2024
Superstiții de Sfântul Ilie 2024[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cea mai puternică rugăciune de împăcare. Ce cuvinte să rostești pentru împăcarea cu cei dragi

Cele mai cunoscute tradiții și superstiții de Sfântul Ilie

  • În tradiție se spune că Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu atunci când mergea cu carul prin cer, datorită puterii enorme pe care o avea pentru a-i îndepărta pe demoni. Astfel, Dumnezeu i-a dat puterea dintr-un picior și dintr-o mână.
  • Tradiția ne spune că de Sfântul Ilie se mănâncă primele roade ale verii, cum ar fi nucile și merele. Dar până în această zi, aceste roade sunt interzise, deoarece ar putea aduce grindina asupra pomilor și a primejdia recoltele.
  • Femeile din sate culeg busuioc de Sfântul Ilie și îl duc la Biserică pentru a-l pune la icoane. Toți pregătesc cutii pentru a le oferi ca pomană pentru sufletele copiilor care au murit prea devreme. În plus, puteți împărți fructe, apă, flori de câmp și alte bucate.

Superstiții: purtarea ramurilor de salcie ca o protecție împotriva trăsnetelor, in ziua de Sfântul Ilie, oamenii se abțin de la muncă pentru a evita să-l enerveze și să-i facă să arunce fulgere și grindină asupra lor și a dăuna recoltelor lor, oamenii nu ar trebui să părăsească locul pentru a evita fulgerele, in această zi, vrăjitoarele folosesc plantele pe care le culeg pentru a face farmece, oamenii trebuie să își facă cruce, deoarece Dumnezeu i-a permis Sfântului să lovească în orice, în afară de crucea nouă, deoarece este cunoscută pentru puterea infinită a Crucii Sfinte în lupta cu diavolul, dacă

va ploua în această zi, roadele pomilor vor fi stricate și recolta va fi săracă, când sunt culese în această zi, plantele medicinale și de leac au efecte mai puternice, fetele tinere, nemăritate, își pot visa alesul de Sfântul Ilie.

obiceiuri de sfantul ilie 2024
Superstiții de Sfântul Ilie 2024[Sursa foto: freepik]

Citește și: Teodora cheamă un băiat neașteptat în camera roșie! „Cred că mă îndrăgostesc”. Nu ratați o nouă ediție incendiară din „Casa iubirii”, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt- stirilekanald.ro

De ce nu e bine să mănânci mere în această zi

Până pe 20 iulie, există o veche tradiție conform căreia merele nu trebuiau consumate și nici lovite unul de altul pentru a evita apariția grindinei. Această credință provine din superstițiile și practicile populare care asociau comportamentele umane cu fenomenele naturale, sugerând că tratarea cu grijă a merelor putea influența vremea și proteja recoltele.

În zilele noastre, această tradiție este încă respectată de unii oameni, păstrând astfel legătura cu obiceiurile străvechi. Pe 20 iulie, merele sunt transportate la biserică pentru a fi sfințite, un ritual care adaugă o dimensiune spirituală și simbolică. Prin sfințirea merelor, se crede că acestea capătă proprietăți speciale și devin "mere de aur" în lumea de apoi, simbolizând puritatea și binecuvântarea divină.

Această practică reflectă sincretismul dintre credințele precreștine și tradițiile creștine, demonstrând modul în care oamenii încearcă să aducă sacralitatea în viața lor cotidiană și să își asigure protecția și prosperitatea prin intermediul ritualurilor religioase.

sfantul ilie 20 iulie
Superstiții de Sfântul Ilie 2024[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Cea mai puternică rugăciune de împăcare. Ce cuvinte să rostești pentru împăcarea cu cei dragi

Ce rechizite trebuie să cumperi urgent pentru școală

Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp

VIDEO. O familie a rămas uluită după ce o cobră uriașă a fost găsită ascunsă în dormitor: "O scenă înfricoșătoare"

Semnul divin primit de Emily Burghelea, înainte de accident: „Mami, de ce spui asta?”

Teodora cheamă un băiat neașteptat în camera roșie! „Cred că mă îndrăgostesc”. Nu ratați o nouă ediție incendiară din „Casa iubirii”, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

'Nu-l mai vede mamaia niciodată' Mario l-a ucis pe Andrei! Declarații cutremurătoare


Cookies