Romanii sunt din ce in ce mai deschisi spre a face vizite la psiholog pentru ca inteleg faptul ca sanatatea si starea de spirit sunt interdependente. Dar iata ce se intampla cu adevarat in sparele usilor inchise ale unui cabinet de psihoterapie.
Orice terapeut te va aşeza pe canapea? Nu neapărat, şi sigur nu în poziţie orizontală. Pacientul aşezat pe canapea este specific abordării psihanaliste. Restul şcolilor terapeutice presupun o interacţiune faţă în faţă a terapeutului cu pacientul.
Confidenţialitatea este responsabilitatea terapeutului. Tot ceea ce se discută la terapie are caracter confidenţial între client şi terapeut. Singurele ocazii când un psiholog poate încălca această regulă este dacă are motive serioase să bănuiască intenţii care ar putea afecta integritatea cuiva din partea pacientului.
Ce stil de terapie mi se potriveşte? În prezent, există în România o mulţime de şcoli terapeutice, de la cele mai „clasice“: psihanaliză, hipnoză eriksoniană, cognitiv-comportamentală, terapie analitică la cele mai noi sau mai puţin cunoscute pe scară largă: dramaterapia, analiza tranzacţională, terapie experienţială etc. După nume, nu cred că-ţi poţi da seama care stil terapeutic ţi se potriveşte, însă există o anumită „intuiţie“ a inconştientului care, de obicei, te ghidează acolo unde trebuie.
Poţi încerca mai multe forme de terapie sau mai mulţi terapeuţi. Când vei găsi ce trebuie, vei şti şi vei rămâne acolo.citeste continuarea aici