Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavril, 8 Noiembrie 2023

ce sa nu faci de sf mihail si gavril
Ce să nu faci de Sf. Mihail și Gavril

Data de 8 noiembrie 2022 este una foarte importantă pentru mulți dintre creștinii ortodocși, deoarece se sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.

O mulțime de români își serbează onomastica pe această dată, însă există câteva tradiții și obiceiuri, pe care ar trebui să le respecte creștini ortodocșii. În funcție de regiune, credincioșii respectă diverse tradiții, păstrate din bătrâni.

Cine au fost Sfinții Mihail și Gavril

Mihail este cunoscut drept Sfântul dreptății, de aceea apare în icoane purtând în mâna dreaptă, o sabie de foc.

Mai mult, tot el este cel care l-a făcut pe Lucifer să părăsească cerul.  Gavril este cunoscut drept Sfântul călăuzitor către adevăr si vestitorul ceresc cel mai de seamă, al Cuvântului dumnezeiesc. Acest aspect se regăsește în ambele Testamente.

Ce obiceiuri respectă credincioșii de Sfinții Mihail și Gavril

Citeste si: Mesaje de Sfinţii Mihail și Gavriil 2022. “De ziua numelui tău, îți doresc tot binele din lume”

traditii de sfintii mihail si gavril
Care sunt tradițiile pentru această sărbătoare[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Ce trebuie să porți de Sfinții Mihail și Gavril 2022

Se spune că cei doi Sfinți iau sufletul oamenilor atunci când mor. De aceea, această sărbătoare este asociată și cu sâmbăta morților. În sâmbăta de dinaintea acestei sărbători, oamenii fac pomană pentru cei morți. De asemenea, în ziua de 8 noiembrie, credincioșii trebuie să aprindă o lumânare, pentru a avea lumină pe lumea de dincolo.

Una dintre cele mai importante reguli pe care creștinii ortodocși o respectă pe data de 8 noiembrie, este aceea că nu se lucrează deloc. Motivul este acela că în popor, se spune că aceia care vor muncii în timpul acestei sărbători, se vor chinui înainte să moară. Mai mult, este recomandat ca toți credincioșii să calce pragul bisericii în această zi sfântă, pentru a se ruga atât pentru cei morți, cât și pentru cei care încă sunt în viață.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

În calendarul popular, soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile la rând, pe 8, 9 și 10 noiembrie. Așadar, prima zi poartă numele de „Capul Arhanghelului”, a doua zi „Mijlocul Arhanghelului”, iar a treia zi „Coada Arhanghelului”.

În zona Bucovinei, cei doi Arhangheli erau sărbătoriţi deoarece  erau considerați păzitorii oamenilor de la momentul nașterii, până la moarte.

În credință populară, Sfinții Mihail si Gavril sunt prezenți şi la Judecata de apoi, fiind patroni ai casei. Mai mult, se spune că cei doi ard păcatele acumulate de oamenii, pe tot parcursul vieții lor.

Care este tradiția turtei din Transilvania

Citeste si: Ce nu ai voie să faci de Sfinții Mihail și Gavril 2022

sfintii mihail si gavril 2022
Sfinții Mihail și Gavril[Sursa foto: Doxologia.ro]

Citeste si: Ce se mănâncă de Sfinții Mihail și Gavril

Citește și: Fetele se întorc împotriva Virginiei! „Se crede superioară față de noi!”. Aflați de ce a fost pusă la zid concurenta în „Casa iubirii” joi, 19 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere- stirilekanald.ro

În Transilvania și Bucovina, există o tradiție respectată de multe gospodine, pentru sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril, care presupune ca acestea să coacă „turta areților”. Acest preparat este făcut din grâu sau porumb și este aruncată între oi. Prin modul în care turta cade, se decide rodul de primăvară. În cazul în care aceasta cade cu fața în sus, oile vor trăi bine și vor făta ușor. O turtă cu fața în jos aduce vești rele, fiindcă oile vor făta greu, iar mulți miei se spune că își vor găsi sfârșitul, înainte să apară pe lume. Această tradiție are legătură cu Arhanghelii Mihail și Gavril, deoarece înn zonele muntoase, aceștia erau considerați patronii oilor. De asemenea, tot în această zi, ciobanii amestecă oile cu berbecii, pentru împerechere.

Ce se mănâncă de Sfinții Mihail și Gavril

obiceiuri de mihail si gavril
Ce obicei este respectat în Transilvania, pe 8 noiembrie[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Ce trebuie să porți de Sfinții Mihail și Gavril 2022

Fiecare biserică ce poartă hramul acestor Sfinți, obișnuiește să ofere fiecărui credincios, un pahar cu vin și o felie de cozonac. În ceea ce privește mâncarea pe care trebuie să o consume credincioșii, este recomandat ca aceștia să mănânce pește în ziua de 8 noiembrie. În acest mod, vor fi sprinteni ca un pește și vor fi feriți de boli. O altă tradiție care se practică printre creștini ortdodocși, este aceea că finii aduc drept dar pentru nași, colăcei.

Ce tradiție se respectă în cazul cununiei civile, organizate pe 8 noiembrie

În cazul în care un fericit cuplu își organizează marele eveniment al vieții, această zi are o semnificație aparte. În timpul cununiei civile, cele două lumânări, ținute de nași, reprezintă simbolurile celor doi Arhangheli, Mihail și Gavril.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce nu ai voie să faci de Sfinții Mihail și Gavril, 8 Noiembrie 2023

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Calendar ortodox 3 noiembrie 2022. "Sfinţilor mucenici, izbăviţi-ne de întunericul păcatului şi de patimi!"

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies