Uiti de la mana pana la gura? Afla cand devine pierderea memoriei o problema

Uiti de la mana pana la gura? Afla cand devine pierderea memoriei o problema
Uiti de la mana pana la gura? Afla cand devine pierderea memoriei o problema

Dificultatile de a-si aduce aminte un lucru sau altul nu sunt specifice doar persoanelor in varsta.

Neurologii avertizeaza ca varsta la care bolile neurodegenerative apar e tot mai scazuta

Tuturor, indiferent de varsta, ni se intampla sa uitam unde am parcat masina, ce-am facut cu telefonul mobil sau cum se numeste o persoana cu care avem nevoie sa comunicam. Pot fi toate acestea semnale de alarma care sa ne puna in garda vizavi de o posibila boala?

“Multa lume se plange ca uita.

Uitarea este un fenomen natural. Normal pentru memorie. Uiti ca sa faci loc datelor noi”, explica neurochirurgul academician profesor doctor Leon Danaila.

„In sens larg, memoria este un atribut al intregii materii si consta in proprietatea oricarui corp de a inregistra si pastra in timp urmele sau efectele influentelor exercitate asupra sa din afara. Ca urmare, fiecare noua influenta amplifica urmele influentelor anterioare”, se arata in Tratatul de neoropsihologie semnat de academicianul Danaila si profesorul universitar Mihai Golu.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Cum functioneaza memoria

Cum functioneaza insa memoria la nivelul creierului uman? “Creierul este cea mai complexa materie din Univers”, e categoric academicianul Danaila.

Acesta spune ca memoria este localizata in hipocamp, acesta din urma fiind o formatiune a lobului temporal. “Acest hipocamp capteaza primele fenomene de memorie recenta si are legaturi cu lobul frontal, cu cel parietal si cu cel occipital pentru ca, in creier, totul este legat cu totul”,

mai spune academicianul.

Daca, initial, memoria recenta este stocata in hipocamp, ulterior, ea se localizeaza in diverse formatiuni cerebrale. De exemplu, memoria vizuala, in lobul occipital, iar cea cognitiva in lobul frontal.

Hipocampul este destul de mic fata de cantitatea mare de memorie care trebuie acumulata de catre un individ, insa la nivelul lui exista foarte multe celule. "Iar aceste celule acumuleaza date de memorie.

Oamenii de stiinta din neurologie si-au pus problema cata informatie poate acumula o astfel de celula care are doar cativa microni. Si asa s-a constatat ca la nivelul hipocampului apar celule noi care le inlocuiesc pe cele vechi atunci cand acestea se umplu cu informatie. In acest fel, individul continua sa acumuleze informatie. Fiind plina la un moment dat si venind o noua celula care preia date noi de informatie celula veche se mai atrofiaza neavand o functie.
Stiti ca functia creaza organul. Si asa apare uitarea.Uitarea, este, de fapt, un fenomen al memoriei. Este un fenomen obisnuit. Uiti, uneori, ca sa poti acumula date mai importante si date mai noi”
, explica academicianul intregul mecanism.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Gabriela Cristea, despre situațiile din trafic. Ce a pățit prezentatoarea TV în timp ce își ducea fetele la școală. “Copiii sunt cei care trebuie să plătească”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Sfatul zilei din 22 septembrie 2024. O zodie se ocupă de o planificare atentă a resurselor

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies