Un cutremur puternic se poate produce oricând în Vrancea. În cât timp ajunge la Bucureşti

Un cutremur puternic se poate produce oricând în Vrancea. În cât timp ajunge la Bucureşti
Un cutremur puternic se poate produce oricând în Vrancea. În cât timp ajunge la Bucureşti

Un cutremur puternic se poate produce oricând în Vrancea, dar acesta nu poate fi anticipat cu certitudine, spune directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia. Cutremurele mari au o ritmicitate de 100 de ani iar acesta este principalul argument statistic care duce la ideea unui seism major în viitor, susţin specialiştii. Există deja un sistem de alarmare a obiectivelor de risc şi a autorităţilor guvernamentale, cu scopul de a limita efectele dezastrelor prin întreruperea automată a centralei nucleare de la Cernavodă, a gazelor naturale şi alimentării cu apă sau electricitate, susţine inginerul Ioan Verdeş, directorul instituţiei.

Nimeni nu poate însă şti momentul exact când va avea loc marele cutremur, susţine directorul Observatorului Seismologic de la Vrîncioaia, inginerul Ioan Verdeş.

„Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Observatorul Seismologic este primul care înregistrează producerea unui cutremur în zona seismică Vrancea. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare.

A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802. Odată cu monitorizarea seismică a zonei, încercăm, prin studierea unor factori precursori ai unui cutremur, infrasunete, încărcarea electrostatică a atmosferei, emisia de radon etc, să creăm o bază de date care să fie ca o amprentă de avertizare pusă pe un cutremur, înainte, în timpul şi post eveniment.

Urmaşii noştri probabil îşi vor da seama când va urma o mişcare tectonică.

Dar până acum nu avem baza de date necesară. Am început târziu, din cauza imposibilităţii achiziţionării unor echipamente performante. Probabil în viitor vom dispune şi de alte tehnologii avansate. Vor fi alte opţiuni”, a declarat, pentru Agerpres, Ioan Verdeş.

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

Dieta minune dezvăluită de Andreea Bănică. Vedeta a slăbit cu ajutorul ei după a doua naştere şi e uşor de ţinut

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies