Un pahar de suc de grepfrut, baut zilnic, mentine sanatatea vaselor sanguine si poate proteja impotriva bolilor de inima, arata un studiu realizat de cercetatori de la French National Institute for Agricultural Research din Clermont-Ferrand, publicat in American Journal of Clinical Nutrition.
Oamenii de stiinta au descoperit ca grepfrutul este bogat in flavonoide, substante care se pot gasi in toate tipurile de plante si fructe, fiind responsabile de coloritul acestora, ce asigura organismului uman un supliment de vitamina C si imbunatatesc structura peretilor vaselor de sange, potrivit dailymail.co.uk.
Studiul a fost realizat in Franta, pe un esantion de 48 de femei cu o stare de sanatate buna, cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani, acesta fiind unul dintre grupurile cu cel mai ridicat risc in dezvoltarea unei boli de inima.
Jumatate dintre femeile incluse in studiu au primit zilnic 340 de mililitri de suc de grepfrut care continea flavonoide, in timp ce cealalta jumatate a primit o bautura asemanatoare ca aspect, insa fara sa contina substantele naturale.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Dupa sase luni, rezultatele au aratat ca dupa un consum regulat de suc de grepfrut care contine flavonoide s-a inregistrat o imbunatatire a sanatatii vaselor de sange ale participantelor la acest studiu.
"Sucul obisnuit de grepfrut consumat de femei sanatoase, aflate la varsta a doua, este benefic pentru artere. Acest efect poate fi legat de flavonoidele prezente in fruct", se arata in raportul intocmit de cercetatori.
In acelasi timp, pacientii care sufera deja de o boala a inimii trebuie sa aiba grija cand vine vorba despre consumul sucului de grepfrut, pentru ca acesta interfereaza cu medicatia. Nivelul medicamentelor folosite pentru scaderea colesterolului sau a tensiunii arteriale poate creste semnificativ in sange dupa un pahar de suc de grepfrut baut, expunand pacientii la un risc mai mare al efectelor secundare.
Studiul a fost finantat partial printr-un grant oferit de Florida Department of Citrus.
Luna trecuta, rezultatele unui studiu preliminar realizat pe baza datelor oferite de doua cercetari anterioare care s-au desfasurat pe o perioada indelungata de timp aratau o anumita asociere intre consumul de citrice si melanomul malign, potrivit Reuters.
Citeste continuarea pe: www.descopera.ro