Fertilizare in vitro în sistem „sharing”! Specialistul îţi spune totul despre această procedură!
Doctorul Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, specializat în tratamentul infertilității, intenționează să pună în aplicare, în România, un concept revoluționar de fertilizare in vitro, cel de „împărțire de ovocite”. Acesta va permite ca un număr mai mare de femei să beneficieze de procedura de fertilizare, iar rata de succes să fie superioară, întrucât se folosesc celule proaspete, și nu congelate. Procedura este absolut nouă în țara noastră, dar se practică de ceva timp în alte țări europene.
Reporter: În ce constă acest concept, de fertilizare in vitro în sistem „sharing”?
R.D.: Pentru că se practică deja în multe țări din Europa, mai cu seamă în Anglia, m-am gândit că îl pot aplica și la noi, în deplinul beneficiu al familiilor care nu pot avea copii pe cale naturală, dar și celor cu o situație financiară precară.
În mod concret, femeile cu o vârstă de sub 30-32 de ani care au nevoie de fertilizare in vitro din motive de patologie tubară, masculină sau uterină, dar care au rezerva ovariană normală, pot veni la clinică să facă procedura de fertilizare in vitro (FIV) gratuit, dacă cedează jumătate din ovocitele lor altei paciente, care are nevoie de donare. Femeile care au nevoie de donare sunt femeile aflate la menopauză precoce sau la menopauză prin vârstă naturală, cele care nu produc ovarian celule bune și atunci au nevoie să-i fie oferite de către altă persoană.
Un alt mare beneficiu al acestui concept, de “sharing”, este acela că pentru donare se folosesc celule proaspete, și nu congelate, cu rata maximă de sarcină.
Citeste si: Andra, din nou însărcinată? Fotografia care a înebunit fanii!
Reporter: Care sunt șansele de reușită ale unei asemenea proceduri?
R.D.: Rata de sarcină este de 80% cu ovule proaspete, iar procedeul este legal în România.
După cum am spus, femeia care donează nu va plăti procedura de fertilizare, iar cealaltă va suporta acest cost, ambele având beneficiu.
Acest procedeu de "sharing" nu se efectuează în acest moment în nicio clinică de FIV din țară, dar ar fi util să fie implementat peste tot.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Fertilizare in vitro în sistem „sharing”! "Este bine ca femeile care au peste 30 de ani să-și evalueze rezerva ovariană și gradul de fertilitate"
Reporter: Când trebuie să vină un cuplu infertil într-o clinică specializată în infertilitate?
R.D. În primul rând, un cuplu se numește infertil atunci când trece un an de contacte neprotejate, timp în care nu apare sarcina sau, la femeile peste 35 de ani, când trec 6 luni de contacte neprotejate și, de asemenea, sarcina nu apare.
Este de preferat ca aceste cupluri să vină direct la un centru specializat, unde medicii au supraspecializare de tratament al fertilității, deoarece se scurtează timpul în care se stabilesc un diagnostic și cauza acestei patologii. În general, medicii obișnuiți care practică obstetrică, care asistă nașteri, operează de fibrom uterin sau de chist ovarian, nu au specializarea necesară și, astfel, se amână mult o stabilire a diagnosticului și a cauzei pentru care nu apare sarcina.
La noi în clinică, un cuplu infertil află motivul pentru care nu apare sarcina într-o lună, într-un ciclu menstrual. Timp în care se pot investiga toți factorii posibili implicați: uter, ovare, trompe și factorul masculin.
Reporter: Statistic vorbind, care este vârsta medie la care femeile își doresc să devină mame?
R.D.: Problema este că, ziua de astăzi, femeile amână mult să devină mame. De cele mai multe ori, contează cariera și apoi aleg să procreeze. Astfel, în loc să rămână însărcinate la 20-28 de ani când este maxim potențialul, ele ajung la 35-38 de ani să dorească să aibă copii, când posibilitățile se reduc.
De aceea, este bine ca femeile care au peste 30 de ani să-și evalueze rezerva ovariană și gradul de fertilitate. Le așteptăm pentru evaluarea fertilității, chiar dacă nu doresc concepția în următorii 2-3 ani.
Reporter: În afară de fertilizare in vitro, sunt și alte metode de tratare a infertilității?
R.D.: Un sfert dintre cuplurile infertile nu au un motiv cunoscut, iar pentru acestea, clinica noastră are un tratament specific. Așadar, pentru fiecare se găsește calea de tratament dar, aspect foarte important, asta nu înseamnă că se ajunge la inseminări sau la FIV, dacă acești pacienți vin direct la clinică specializată. Ei doar vor câștiga timp și nu vor pierde luni sau ani cu teste inutile, prin spitale, care se repetă lunar. O mare parte din pacienți au nevoie doar de o simplă medicație. Doar o simplă evaluare a trompelor ajută de multe ori să apară sarcina. Sonografia este o analiză care depistează dacă trompele uterine sunt permeabile și apte să transporte embrionul spre uter. Această manevră, într-un fel, curăță trompele și stimulează ovulația timp de 2-3 luni după aceasta, iar femeile care au apelat la aceasta au obținut sarcină fără medicament.
Despre procedura de „împărțire a ovocitelor”
Împărțirea ovocitelor este un tratament FIV care aduce împreună femeile care au parte de tratamentul FIV convențional (donatorul), alături de cele care nu pot produce ovocite proprii (primitorul).
Tratamentul favorizează cele două categorii de femei să se ajute reciproc- donatorul de ovocite primește din partea clinicii tratament FIV gratuit, în timp ce primitorul obține ovocitele necesare tratamentului.
Împărțirea ovocitelor a fost inițiată și brevetată de către specialiștii Clinicii de Femei din Londra, cu mai bine de 20 de ani in urmă, iar până acum, câteva mii de femei din întreaga lume au beneficiat de această procedură.
Rezultatele recente arată un procentaj foarte mare de succes atât pentru donator, cât și pentru primitor.
Condiții pentru înscriere
Vârsta: 22-32 de ani
Rezultat investigație AMH: peste 1,5