Două cutremure s-au produs azi-noapte in zona Vrancea. Primul a avut loc la ora 23:00, a avut magnitudinea 4,7 pe scara Richter si a fost resimţit inclusiv la Bucuresti. Cel de-al doilea s-a produs la ora 2:46, cu magnitudinea 3,4.
Sud-estul României are dedesubt o bombă cu ceas
De secole, un seism devastator loveşte periodic Muntenia şi Moldova. O dată la 35-45 de ani, Bucureştiul este puternic zguduit. Cu unele variaţii, cutremurul este mereu acelaşi, dar Capitala se schimbă şi este din ce în ce mai vulnerabilă. Nu înseamnă că în acest interval nu se produc multe alte seisme. Dar noi vorbim despre acele evenimente care, depăşind 7 grade pe scara Richter, fac pagube considerabile. Şocurile mici produc oarecare emoţie, apoi sunt uitate, după câteva zile sau săptămâni, rămânând doar în registrele seismologilor. Cutremurele mari intră direct în cartea de istorie, printre războaie şi guvernări.
Ultimul, cel
din 1977, a făcut 1.570 de morţi şi 11.300 de răniţi, a doborât sau a avariat grav 35.000 de locuinţe şi clădiri industriale. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, paguba directă a fost de peste 2 miliarde de dolari, iar amortizarea efectelor pe termen lung a mai absorbit aproape tot atât. Seismul a dat un brânci în plus edificiului şubrezit al economiei socialiste, care probabil din acel moment a intrat în derivă.Dr. Gh. Mărmureanu şi dr. Mircea Radulian, de la Institutul de Fizică a Pământului, apreciază că în ciclul seismic vrâncean se succed două intervale: o perioadă cu activitate intensă, cu mai multe evenimente cu magnitudine apropiată de 7, şi una relativ inactivă. Ei consideră ca am traversat perioada inactivă pentru ca s-a incheiat anul acesta.
Ce ne asteapta numai Dumnezeu stie! Ne-a ramas doar sa ne rugam.