Zacusca de fasole poate reprezenta aperitivul ideal in sezonul rece. Aceasta poate fi mancata imediat dupa ce s-a racit sau se poate pastra in camara.
Mod de preparare:
Fasolea se fierbe în mai multe ape.
Se pune fasolea la fiert în apă fără sare, cu o ceapă care a fost curăţată, până dă în primul clocot, după care se schimbă apa. Se dă şi în al doilea clocot, iar apoi se schimbă apa. Se mai lasă să mai dea un al treilea clocot. Apa în care a fiert se scurge şi se păstrează pentru mai târziu.
Între timp, se curăţă morcovii şi se dau pe răzătoarea mare. Apoi se curăţă ceapa de coajă şi gogoşarii de cotorul cu seminţe şi se taie totul cubuleţe sau julienne. Roşiile se toacă cu tot cu coajă şi se strecură de sâmburi.
Apoi, se încinge uleiul într-o oală mare de 10-12 litri. Se adaugă ceapa, morcovul
în ulei şi se sotează până când ceapa începe să devină sticloasă, după care se adaugă gogoşarii, iar atunci când s-a înmuiat, se stinge totul cu suc de roşii.
Întreaga compoziţie se lasă la foc mic timp de p jumătate de oră. La final se adaugă boabele de fasole, cimbrul, foile de dafin, sarea şi piperul. Se fierbe totul până când fasolea s-a înmuiat şi uleiul s-a ridicat deasupra. Dacă fasolea nu e fiartă, mai adăugaţi apă în care a fiert, dar care să fie caldă.
După ce fasolea s-a fiert, zacusca fierbinte se toarnă în borcanele calde şi uscate. Se legă bine borcanele cu celofan sau cu un capac şi se învelesc în prosoape sau pături calde.
Sursă: cevabun.ro