Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic a dezvăluit rețeta pentru un zarzavat la ceaun, perfect pentru iarnă.
Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic, județul Argeș, a dezvăluit, pentru Trinitas, cum pregătește zarzavatul pentru iarnă la ceaun, care sunt toate ingredientele necesare și modul de preparare al acestuia.
Ingrediente:
- 500 g ardei capia
- 3 kg roșii
- 500 g morcovi
- 500 g țelină
- 3 linguri sare
- pătrunjel
- busuioc uscat
- frunze de țelină
- usturoi
- cimbrișor uscat
- oregano uscat
- turmeric
- 1 bucată ardei iute
- busuioc proaspăt
Cum se prepară zarzavatul
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Începe prin a da roșiile la robot pentru a face sucul de roșii, după care avem nevoie de morcov ras și țelină, pe care le adaugă peste sucul pus la fiert în clocot 30 de minute. Acesta dezvăluie și cât timp trebuie să stea pe foc și cât durează fiecare pas până la finalizarea sucului. “Avem nevoie de roșii, legume proaspete, țelină, ardei capia sau gogoșari, morcov ras și condimente.
Modul de preparare al sucului de roșii la ceaun
Citește și: Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere- stirilekanald.ro
Fratele Daniel a mai dezvăluit că pentru acest zarzavat necesită 70% suc de roșii, iar 30% celelalte legume. După ce au dat în clocot, vine și cu restul condimentelor, busuioc, oregano, sare, ardeiul iute, și nu uităm nici de ardeiul capia, care este tăiat cubulețe. Ultimul pas este cel al zarzavaturilor, pe care le taie și le pune în suc, iar când este gata, îl pune direct în borcane, le învelește foarte bine și le lasă în cămară timp de 24 de ore. “La acest zarzavat pentru iarnă 70% trebuie să fie sucul pentru roșii, iar 30% celelalte legume. Trebuie să dăm morcovul prin răzătoare. Morcovul și țelina vor veni răzuite, să dea bine prin zarzavat, să nu avem bucăți mari și să se fiarbă și repede. Țelina la zarzavatul acesta nu trebuie să lipsească sub nicio formă. Putem lăsa și zarzavatul tăiat cubulețe pentru cine dorește, dar pentru a avea un zarzavat mărunțit și frumos, să fie toate egale, le dăm prin răzătoare. Țelina și morcovul sunt în cantități egale adăugate. Cred că este gata, trebuie să-i lăsăm un pic de loc să se umfle și să fiarbă. Acum merge pe foc să fiarbă în clocot 30 de minute și încă 30 de minute apoi să sterilizam, dacă nu, punem borcanele cu capacul în jos și este suficient.
Ardeii îi vom face cubulețe pentru că nu vreau să se zdrobească prin robot. Vreau să rămână cubulețe, să se vadă frumos în borcane și în ciorbă. Deja fierbe, ardeiul l-am pus cu 5 minute mai târziu după ce am pus la fiert, pentru a se menține întreg. Acum dau și condimentele, usturoi, cimbrișor uscat, busuioc, oregano, turmeric, o să punem și un ardei iute și sare, le punem toate deodată. Punem un singur ardei întreg, iar după îl vom scoate. Nu punem mai mult pentru că nu vreau să fie un zarzavat iute. Sunt ultimele ingrediente pe care le vom pune în borcanele noastre. Avem pătrunjel, țelină, busuioc, pe care le tăiem și le punem în suc. Nu mai trebuie nimic, a ieșit din prima. Trebuie să ne mișcăm repede să punem la borcan. Dacă apucă să se răcească, nu se mai face sterilizarea cum trebuie. Le fierbem la bain-marie 30 de minute. Le acoperim cu prosoape și le ducem în cămară pentru 24 de ore.”, a mai spus acesta.