Nu ştiu câţi ani să aibă reţeta asta şi nici cine ar trebui să îşi aroge drepturi de autor asupra ei. Ştiu doar că am găsit-o în caietul vechi cu reţete al mătuşii mele şi că este una dintre reţelele copilăriei mele.
Mod de preparare pentru retetea de prăjitură Albă că zăpada
– pentru foi
Amestecăm într-un castron oul cu laptele şi zahărul şi le batem bine cu ajutorul unui tel sau mixer de mâna.
Topim untul un minut la microunde şi îl adăugăm în compoziţia de ou. Amestecăm bine.
Stingem amoniacul cu zeamă de lămâie, combinându-le şi apoi adăugăm amestecul în compoziti de unt şi ou.
Încorporăm făînă până când obţinem un aluat compat, omogen, elastic şi care nu se mai lipeşte de mâine. Notă! În reţeta era specificat ”făînă cât cuprinde”. Eu am preferat să o cântăresc în ideea că poate va fă fi mai uşor însă este posibil că această cantitate să nu fie suficientă. Adăugaţi deci, mai mult sau mai puţin.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Împărţim aluatul în trei bucăţi de cantităţi egale, pe cât posibil, îl punem într-un castron, acoperim cu folie alimentară că să nu se usuce şi dăm la frigider pentru un sfert de ora că să se întărească puţîn untul.
După ce a trecut acest timp, încingem cuptorul la 180 de grade.
Pregătim o foaie de copt de dimensiunea tăvii de la aragaz pe care apoi o punem pe masă de lucru.
Scoatem bucăţile de aluat din frigider, luăm o bucată şi o întindem pe direct pe hârtia de copt, cu ajutorul unui sucitor, ajutându-ne eventual şi de puţînă făînă. Întinderea o vom face prin mişcări uşoare de înainte-înapoi, în aşa fel încât la sfârşit să avem un aluat bine întins şi cât mai subţire. Notă! Nu va faceţi probleme dacă foaia nu va ieşi dreapta pe la colţuri.
O veţi îndrepta când tăiaţi prăjitură la final.Punem hârtia de copt cu foaia de aluat întinsă peste ea, în tavă, o înţepam din loc în loc (am explicat aici de ce) şi dăm tavă în cuptorul încins pentru 7-8 minute. Atenţie! Foaia este cu unt şi e foarte subţire aşa că dacă nu stăm cu ochii pe ea e posibil să se ardă. Se coace foarte repede.
Cât prima foaie se coace procedăm la fel pentru a întindem şi celelalte două foi.
Când foaia începe să se rumeneasca pe margini scoatem tavă din cuptor şi punem foaia coaptă pe un grătar că să se răcească.
Coacem şi celelate două foi procedând la fel după care le lăsăm la răcit şi ne ocupăm de crema.