Alertă din cauza secetei în România! Fermierii cer autorităților stare de urgență

Alertă din cauza secetei în România!
Alertă din cauza secetei în România!

Seceta din țară reduce la jumătate producția din agricultură anul acesta. Fermierii au ajuns la disperare, căci munca lor de până acum este în mare pericol, astfel că au decis să solicite stare de urgență autorităților.

Fermierii din țară au ajuns la capătul puterilor. Toată munca lor se poate nărui din cauza temperaturilor extreme care provoacă secetă în această perioadă.

Citeste si: Noua adeverință la dosarul de pensionare! Greșeala făcută de milioane de români întârzie poștașul și cu doi ani

Alertă din cauza secetei în România!
Alertă din cauza secetei în România![Sursa foto: PixaBay]

Alertă din cauza secetei în România

Din lipsa precipitațiilor în anumite zone, dar și a sistemelor de irigații, culturile agricole sunt compromise în totalitate.

Unul dintre cele mai afectate județe este Galați, asta după ce în ultimele cinci luni nu a mai plouat aproape deloc pe toată raza județului. Culturile neirigate sunt, potrivit RRA, în proporție de 80% afectate.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

„Dacă la grâu am realizat cam 50% din ceea ce am făcut anul trecut, la cultura de porumb şi floarea soarelui s-ar părea că va fi similar cu anul 2020, adică 0.

La ora asta e catastrofă," a afirmat Floricel Dima, cultivator de terenuri neirigate în zona Frumuşiţa Fârţăneşti.

Potrivit fermierilor, și zonele în care sunt sisteme de irigare există probleme, căci acestea sunt vechi şi uzate și se defectează frecvent.

„Am avut nişte probleme cu nişte pompe care după seceta asta s-au defectat, ne urcă apa de la Dunăre şi stăm de o lună de zile fără apă.

S-au uscat deja legumele, sunt 50%-60% compromise. Exploatăm un sistem de 40 de ani. Practic, sudăm azi într-o parte, peste două zile crapă în altă parte”, a declarat Vasile Tunsu, fermier din comuna Vânători.

Citeste si: Veste bună pentru români. Decizia luată de Guvern, în legătură cu banii șoferilor

Alertă din cauza secetei în România!
Alertă din cauza secetei în România![Sursa foto: PixaBay]

Fermierii solicită autorităților instituirea stării de urgență

Ionică Nechifor, directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (SCDCOC) Popăuţi din judeţul Botoşani solicită instituirea imediată a stării de urgenţă. Acesta susține faptul că județul Botoșani este lovit aproape în totalitate de secetă, acest fapt generând pierderi foarte mari.

„Eu estimez unde la 95% pierderi în ceea ce înseamnă culturile înfiinţate în primăvară. Eu cred că în zona zootehnică este mai grav.

Toate păşunile sunt roşii. Efectiv la ora actuală fermierii dau mâncare din ceea ce a rămas ca rezervă de anul trecut. Nu mai vorbesc de producţia de lapte care s-a dus undeva la 70% din producţia de anul trecut. Consecinţele sunt grave. De aia zic eu că statul român trebuie să folosească toate rezervele posibile pentru a salva fermierul”, a precizat Nechifor.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Anunţul de ultimă oră făcut de Casa de Pensii! PSD a propus supraimpozitarea acestora

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar

Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor


Cookies