Oboseală, slăbiciune, depresie, sunt principalele simptome caracteristice bolilor tiroidei. Fără o inflamaţie vizibilă a glandei, ele pot fi confundate uşor cu semne specifice multor afecţiuni, de aceea este nevoie, de multe ori, de analize şi teste clare. Tratamentul tiroiditelor este pe viaţă.
Astfel, mai mult de jumătate dintre afecţiunile tiroidiene rămân nediagnosticate. Cea mai des întâlnită formă de tiroidită este cea de tip autoimun, Hashimoto. De origine autoimună, ea este caracterizată printr-o guşă foarte tare, prezenţa anticorpilor antitiroidieni şi evoluţia posibilă spre o hipotiroidie (micşorarea secreţiei de hormoni tiroidieni traducându-se printr-o încetinire a ritmului cardiac, o încetineală psihică, o îngroşare a pielii feţei şi a pielii gâtului, o paloare).
Predispoziţie genetică şi factori de mediu
Predispoziţia genetică, dar şi factorii de mediu sunt necesari pentru activarea procesului auto-imun. „Cauzele acestei boli sunt încă necunoscute; se pare că există o predispoziţie genetică în afectarea tipurilor HLA DR3 şi DR5. Totodată, un rol decisiv în apariţia acestei afecţiuni este deţinut de factori precum: infecţiile, excesul de iod sau anumite substanţe toxice”, precizează dr. Mihaela Anton.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>