Oboseală, slăbiciune, depresie, sunt principalele simptome caracteristice bolilor tiroidei. Fără o inflamaţie vizibilă a glandei, ele pot fi confundate uşor cu semne specifice multor afecţiuni, de aceea este nevoie, de multe ori, de analize şi teste clare. Tratamentul tiroiditelor este pe viaţă.
Boala nu are semne şi simptome specifice, acestea depinzând de stadiul ei evolutiv. Iniţial apare o stare de oboseală, apatie- semne de „îmbătrânire” ale organismului.
Apoi se instalează simptome specifice precum faţă rotundă, umflată, voce îngroşată, tegumente palide, uscate, păr şi unghii care de degradează uşor, dispnee, bradicardie, „găuri de memorie”, somnolenţă, depresie, dischinezie biliară, constipaţie, dureri osoase, scăderea libidoului, amenoree, infertilitate, anemie, tulburări de coagulare, slăbiciune musculară, creştere inexplicabilă în greutate, mărirea de volum a tiroidei cu semne de compresiune (deglutiţie dificilă).
Evoluţie lentă, progresivă
Afecţiunea se dezvoltă treptat, în decursul a câtorva săptămâni, luni sau chiar ani. Evoluţia este, de obicei, lentă, progresivă, sfârşindu-se cu hipotiroidism. „În lipsa tratamentului aceste simptome se agravează.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>