Calendar ortodox 5 iulie 2022. Este sărbătoare cu cruce neagră sau roșie?

calendar crestin ortodox 5 iulie 2022
Calendar ortodox 5 iulie 2022

În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 5 iulie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 5 iulie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna iulie.

 

Calendar ortodox 5 iulie 2022- Sfântul Atanasie de la Aton

Citeste si: Horoscop 5 iulie 2022. Află ce zodie are remuşcări în privinţa trecutului!

ce sarbatoare este pe 5 iulie 2022
Calendar ortodox 5 iulie 2022[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2022

Sfântul Atanasie de la Aton  s-a născut în Trapezunt, având părinți de religie creștină. Cu toate acestea, a rămas orfan de la o vârstă foarte fragedă și a ajuns să fie crescut de către un ofițer.

În copilărie, Sfântul Atanasie de la Aton obișnuia să își ducă prietenii în pădure, în apropierea unei peșteri, pentru a se juca de-a egumentul.

Acest aspect nu a fost deloc întâmplător, ținând cont de faptul că mai târziu, avea să ajungă stareț. La scurt timp după ce Sfântul Atanasie de la Aton și-a încheiat studiile, acesta a intrat în monahism, iar la rugămintea lui Nichifor Focas, acesta a reușit să ridice o biserică dedicată exclusiv Sfintei Fecioare Maria.

Datorită faptului că Sfântul Atanasie de la Aton era plin de dumnezeiescul har, acesta s-a bucurat de venirea Născătoarei de Dumnezeu. Aceasta a fost cea care, la acea vreme, a reușit să scoată în chip minunat apa dintr-o stâncă, devenind astfel, Stareța Lavrei pentru totdeauna.

Sfântul Atanasie de la Aton și-a găsit sfârșitul în momentul în care și-a îmbrăcat hainele de sărbătoare, chiar înainte de a inspecta lucrările de extindere a bisericii.

Atunci a fost momentul în care a urcat pe schele, iar din nefericire, cupola bisericii s-a prăbușit peste acesta, dar și peste ceilalți frați ai săi, care lucrau tot la zidurile bisericii.

Cu toate acestea, trupul Sfântului Atanasie de la Aton a reușit să rămână aproape neatins, având doar o rană la picior. Din această rană s-au vindecat și alte persoane, la acea vreme, pentru că sângele care curgea, a fost luat de către frații săi.

Imediat după trecerea sa în lumea de dincolo, Sfântul Atanasie de la Aton se spune că acesta s-a arătat de mai multe ori fraților săi.

 

Rugăciune către Sfântul Atanasie de la Aton - 5 iulie 2022

calendar crestin ortodox azi
Calendar ortodox 5 iulie 2022[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Sfinții Petru și Pavel 2022: Ce semnifică această sărbătoare creștină

Calendar creştin ortodox 5 iulie 2022- sărbătoare cu cruce neagră

De viața ta cea în trup s-au minunat cetele îngerești, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieșit, pururea mărite și ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ți-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele și să se împlinească dorințele noastre.

Având numirea nemuririi, cât ai fost cu viață, după ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai arătat părtaș nemuririi celei adevărate, Părinte Atanasie. Stând, deci, acum înaintea lui Hristos, adu-ți aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.

Din copilăreasca pruncie făcându-te cinstitor de Dumnezeu, cuvioase, lipsa părinților tăi nicidecum nu te-a împiedicat în dobândirea virtuții, căci toată pofta și dorirea cu totul ai întors-o către Însuși Cel Ce te-a zidit.

Făcându-ți mintea stăpânitoare patimilor și îndreptându-te cu fapte dumnezeiești, ai săvârșit călătoria cea bună. Și prin dreapta credință, ai biruit pândirile, viclenirile și măiestriile demonilor, alegând ca un înțelept partea cea bună.

Din tinerețe părăsind toate cele pieritoare și veselitoare ale vieții, cu osârdie ai urmat lui Hristos, Sfinte Atanasie și ridicând pe umeri Crucea Domnului tău, ți-ai topit trupul prin înfrânări. Drept aceea, Domnul Cel Preabun te-a și ales pe tine pastor sufletelor, purtătorule de Dumnezeu fericite. Iar acum, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să dăruiască iertare de păcate celor ce prăznuiesc cu dragoste, sfânta pomenirea ta. Amin! ” 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

 

Calendar ortodox 2022 iulie

calendar crestin ortodox iulie azi
Calendar ortodox 5 iulie 2022[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: 65 Urări de Sânziene 2022. “La mulţi ani, dragă Sânziana!”

1 V †) Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți; Sf. Mc. Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, cei din Roma (Post. Nu se fac nunți)

2 S Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne; †) Sf. Voievod Ștefan cel Mare; Sf. Ier. Iuvenalie, patr. Ierusalimului

3 D Sf. Mc. Iachint; Sf. Ier. Anatolie, patr. Constantinopolului Duminica a III-a după Rusalii (Despre grijile vieții); Ap. Romani V, 1-10; Ev. Matei VI, 22-23; glas 2, voscr. 3

4 L Sf. Ier. Andrei, arhiep. Cretei; Sf. Cuv. Marta

5 M † Sf. Cuv. Atanasie Atonitul; Sf. Cuv. Lampadie

6 M Sf. Cuv. Sisoe cel Mare; Sf. Mc. Lucia din Roma (Post. Nu se fac nunți)

7 J †)Sf. M. Mc. Chiriachi; Sf. Cuv. Toma din Maleon; Sf. Mc. Evanghel

8 V Sf. M. Mc. Procopie și mama sa, Teodosia; †) Sf. Mc. Epictet preotul și Astion monahul (Post. Nu se fac nunți)

9 S †) Cinstirea Ic. Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la M. Neamț; Sf. Sfințiți Mc. Pangratie, ep. Tavromeniei

10 D Sf. 45 de Mc. din Nicopolea Armeniei Duminica a IV-a după Rusalii (Vindecarea slugii sutașului); Ap. Romani VI, 18-23; Ev. Matei VIII, 5-13; Ioan XVII, 1-13; glas 3, voscr. 4

11 L Sf. M. Mc. Eufimia; Sf. Olga, cea întocmai cu Ap. și luminătoarea Rusiei

12 M †) Cinstirea Ic. Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos; Sf. Mc. Proclu și Ilarie; Cuv. Mihai Maleinul; Sf. Veronica; Sf. Cuv. Paisie Aghioritul

13 M Soborul Sf. Arh. Gavriil; Sf. Cuv. Ștefan Savaitul; Sf. Cuv. Sara (Post. Nu se fac nunți)

14 J Sf. Ap. Achila; Sf. Mc. Iust și Iraclie; Sf. Cuv. Nicodim Aghioritul

15 V Sf. Mc. Chiric și Iulita; Sf. Vladimir, luminătorul Rusiei (Post. Nu se fac nunți)

Citește și: Ce avere are, de fapt, Dan Puric: „Mergem la bancă să arăt conturile”. Actorul a dezvăluit ce a făcut în paralel cu teatrul- kanald.ro

Citește și: TEST IQ: Ecuația care poate fi rezolvată doar de genii în 10 secunde- stirilekanald.ro

16 S Sf. Sfințit Mc. Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi; Sf. Mc. Iulia

17 D Sf. M. Mc. Marina; Sf. Ier. Eufrasie, ep. Ionopolei Duminica a V-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al IV-lea Ecumenic; Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei; Rugăciunea lui Iisus); Ap. Romani X, 1-10; Ev. Matei VIII, 28-34; IX, 1; glas 4, voscr. 5

18 L †) Sf. Mc. Emilian de la Durostorum (Ostrov); Sf. Cuv. Pamvo

19 M Sf. Cuv. Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare; Sf. Cuv. Die; Aflarea moaștelor Sf. Cuv. Serafim de Sarov

20 M †) Sf. Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21 J Sf. Cuv. Simeon și Ioan Pustnicul; Sf. Prooroc Iezechiel; †) Sf. Cuv. Rafail și Partenie, de la Agapia Veche

22 V Sf. Mironosiță, întocmai cu Ap., Maria Magdalena; Sf. Cuv. Mc. Marcela (Post. Nu se fac nunți)

23 S Aducerea Moaștelor Sf. Sfințit Mc. Foca; Sf. Mc. Apolinarie, Vitalie și Valeria

24 D Sf. M. Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen Duminica a VI-a după Rusalii (Vindecarea slăbănogului din Capernaum); Ap. Romani XII, 6-14; Ev. Matei IX, 1-8; glas 5, voscr. 6

25 L Adormirea Sf. Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu; Sf. Părinți de la Sinodul al V-lea Ecumenic; Sf. Cuv. Eupraxia și Olimpiada

26 M Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Cuv. Paraschevi din Roma; †) Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel (Argeș) 27 M † Sf. M. Mc. și Tămăduitor Pantelimon (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

28 J Sf. Ap. și diac. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu

29 V Sf. Mc. Calinic, Veniamin și Mamant; Sf. Mc. Teodota cu fiii săi (Post. Nu se fac nunți)

30 S Sf. Ap. Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic; Sf. Mc. Valentin, ep. Umbriei

31 D Înainte-prăznuirea scoaterii Sf. Cruci; Sf. și Dreptul Evdochim; Sf. și Dreptul Iosif din Arimateea (Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului) Duminica a VII-a după Rusalii (Vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum); Ap. Romani XV, 1-7; Ev. Matei IX, 27-35; Ioan XVII, 1-13; glas 6, voscr. 7

 

Te  invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Istoria croissantului. S-a inventat în formă de semilună, pentru a simboliza turcii

ȘOC! Divele din România au arătat TOT la plajă. Pozele de infarct care au ÎNNEBUNIT bărbații!

Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc

Când și unde va fi înmormântată actrița Ileana Stana Ionescu

Motivul pentru care Simona Pătruleasa nu își dorea să se căsătorească: „Nu mă așteptam...”

UPDATE Bacalaureat 2024 proba scrisă la Limba și literatura română: Acestea sunt subiectele de azi pentru profilul real

Câte pisici sunt în imagine? Puține persoane reușesc să dea răspunsul corect


Cookies