Când apare obsesia într-un cuplu. Primele semne care îți arată că iubirea se transformă în obsesie

obsesia in cuplu
Când apare obsesia într-un cuplu. Primele semne care îți arată că iubirea se transformă în obsesie

Aflați din rândurile următoare totul despre obsesia în cuplu. În plus, descoperiți cum se manifestă și ce fel de semne trebuie să îți dea de înțeles că iubirea se transfomă în obsesie.

Atunci când iubești pe cineva, în general, îți dorești tot ceea ce este mai bun pentru acea persoană dragă. Îți dorești să fie fericit și împlinit, iar relația voastră să fie în armonie.

Ce este obsesia

Citește și: Cum îți dai seama că ai o relație toxică. Care sunt cele 3 semne care îți indică acest lucru

iubire obsesiva
Când apare obsesia într-un cuplu. Primele semne care îți arată că iubirea se transformă în obsesie[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum depășești mai repede o ceartă în cuplu

Ce este, de fapt, obsesia? Tulburarea obsesivă reprezintă dorința de a-ți proteja partenerul, până la nivelul de control permanent. Sentimentul de iubire se transformă într-o obsesie în care poți vedea cu ușurință că anumite lucruri nu mai sunt în parametri normali.

Cei care suferă de acest comportament, nu mai văd practic, faptul că își transformă partenerul de viață într-un obiect.

“Este o diferența foarte fină între dragoste și obsesie. Obsesia se manifestă în general în relațiile în care partenerii controlează... în care avem gelozia extremă. Dragostea, pe de altă parte, apreciază diferențele și nu încearcă să controleze, adică îl apreciază pe celălalt așa cum este el. Pe de altă parte, în obsesie, ai nevoie de validările partenerului. Practic, în obsesia pe care o ai față de partener, încerci să îl controlezi pe el, controlându-i mediul, controlându-ți propria ta viață.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Obsesia apare din nevoia de a-ți umple golurile emoționale, prin relația pe care o aduci în viața ta. Acest lucru nu se întâmplă niciodată…” a declarat Liliana Cristea (psihoterapeut), într-o emisiune tv.

Conform specialiștilor în domeniu, tulburarea obsesivă nu are un diagnostic oficial. Totuși, cei care au această obsesie se confruntă cu lucruri reale și au potențialul de a strica relațiile de cuplu.

Simptomele obsesiei în cuplu

Citește și: Cum se calculează compatibilitatea în numerologie. Află dacă vă potriviți sau nu

Obsesiile in dragoste
Când apare obsesia într-un cuplu. Primele semne care îți arată că iubirea se transformă în obsesie[Sursa foto: Freepik]

Obsesia în cuplu poate provoca relațiile să devină disfuncționale. Totuși, aceasta nu este o tulburare mentală sau fizică, ci este doar o stare.

Care sunt semnele pentru obsesia în cuplu

  • gânduri posesive
  • stimă de sine scăzută
  • o nevoie de contact constant, cum ar fi apeluri telefonice și mesaje repetate
  • sentimente de gelozie intensă
  • control permanent
  • un sentiment de neîncredere în relația de cuplu
  • manifestări emoționale extreme
  • hipersensibilitate
  • căutarea unei validări constant

De cele mai multe ori, prin obsesie se poate ignora intimitatea persoanei dragi. De asemenea, același lucru se poate întâmpla și cu sentimentele.

Dorința de a proteja pe cel drag depășește limita normalului.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Când apare obsesia într-un cuplu

Citește și: Trei semne care te avertizează că este un bărbat imatur emoțional

semne ca e obsedat de tine
Când apare obsesia într-un cuplu. Primele semne care îți arată că iubirea se transformă în obsesie[Sursa foto: Freepik]

“Obsesia poate fi confundată cu dragostea, iubirea. Observi că partenerul tău de contactează de foarte multe ori. Pot fi 5 – 7 telefoane și atunci tu te poți gândi că îi pasă de tine. Mă iubește… este grijuliu. Dar în mod real, ceea ce face partenerul nu face decât să își exercite controlul asupra ta. Unora este posibil să le placă sau să nu știe că sunt controlați. În mod real, atunci când ai un partener care este obsedat, acesta începe să îți controleze mediul, prietenii, să te izoleze de familie sau prieteni…. Atunci nu mai este plăcut.

În momentul în care apare controlul până la violență și îți poate afecta cariera, nu poți să pleci în team building, nu poți face absolut nimic cu viața ta, din cauza faptului că partenerul te vrea acasă. În mod sigur nu este o relație sănătoasă pentru tine.

Dar dacă vezi doar accente de genul asta poți lucra în psiho-terapie de cuplu. Îi poți impune niște limite sănătoase pe care el să le accepte și în timp să își dea seama  că este în siguranță, chiar dacă nu controlează mediul în care partenerul de viață își desfășoară timpul.” a spus psihoterapeutul.  

 


Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Semnele care anunță că-și dorește o relație stabilă

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies