Atât uleiul de măsline, cât și uleiul vegetal oferă organismului nostru nenumărate beneficii. Insă știați care este diferența dintre cele două?
Aflați din rândurile următoare, care sunt diferențele dintre uleiul de măsline și cel vegetal care sunt asemănările ce trebuie să știm mai exact din punct de vedere nutrițional, care este mai exact alegerea sănătoasă dintre cele 2, dar și cum se pot utiliza la gătit.
Diferențele dintre uleiul de măsline și uleiul vegetal
Sursă și tipuri
- Uleiul de măsline- acest soi de ulei este făcut in partea cărnoasă a fructelor de măsline coapte și se poate găsi atât în variantă extra virgină, virgină, dar și amestecată
- Uleiurile vegetale- acest soi de ulei provine din diferite surse de plante, printre care se află și semințele, cerealele și nucile și se poate găsi atât în variantă de ulei procesat, care este produs prin zdrobirea semințelor la temperaturi ridicate în mașini speciale la o viteză foarte mare, fiind cunoscute și sub numele de uleiuri procesate la cald sau rafinate, cât și în variantă de ulei procesat la rece, care este produs în mod natural prin zdrobirea semințelor la temperatura camerei, fără căldură, ceea ce înseamnă că acest soi de ulei este o opțiune mult mai sănătoasă
Citește și: Ulei de floarea soarelui sau uleiul de măsline. Care este mai bun?
Citește și: 22 beneficii impresionante ale uleiului de măsline. Cum se selectează
Compoziția grăsimii
- Uleiul de măsline- acest soi de ulei este compus din 14% grăsimi saturate și 85% grăsimi mononesaturate, ceea ce înseamnă că are un procent mai mare de grăsimi bune, fiind uleiul potrivit pentru pierderea în greutate, și menținerea sănătății inimii
- Uleiurile vegetale- acest soi de ulei conține diferiți compoziții de grăsimi, de exemplu, cel de cocos are cea mai mare cantitate de grăsimi saturate, ceea ce înseamnă că nu este la fel de sănătos ca cel de măsline, însă se pot găsi uleiuri relativ sigure și sănătoase, așa cum este și uleiul de floarea soarelui
Prelucrare și aromă
- Uleiul de măsline- acest soi de ulei, în special cel extravirgin este procesat minim, de aici și gustul său distinct de măsline și conținutul ridicat de nutrienți
- Uleiurile vegetale- acest soi de ulei este deseori supus nei procesări mai mari, ceea ce înseamnă că se elimină impuritățile din uleiuri și se prelungește totodată durata de valabilitate a acestuia, însă cu toate acestea, în același timp, uleiurile vegetale își pierd majoritatea nutrienților și devin un amestec neutru
Nutrienți
- Uleiul de măsline- acest soi de ulei, conține cantități mai mari de grăsimi bune, dat fiind faptul că în special cel extravirgin, trece prin cea mai mică cantitate de procesare, iar în plus conține și vitamina E și K, este bogat în antioxidanți, care ajută la întărirea imunității, încetinesc îmbătrânirea pielii și oferă protecție împotriva anumitor boli
- Uleiurile vegetale- acest soi de ulei, este foarte procesat și bogat în grăsimi saturate, și nu este atât de sănătos în comparație cu cel de măsline, în special dacă este consumată în exces, având și puțini nutrienți și antioxidanți
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Asemănări între uleiul de măsline și uleiul vegetal
Uleiul de măsline este din punct de vedere tehnic un ulei vegetal
Cu alte cuvinte, uleiul de măsline este un tip de ulei vegetal, însă diferența principală constă în faptul că uleiul de măsline este extras din partea cărnoasă a măslinei, în timp ce uleiurile vegetale și cele de gătit provin de obicei din semințe, nuci sau orice altă parte
Ambele au un punct de fum similar
Pe de altă parte, în ceea ce privește punctul de fum, se pare că este exact același atât la uleiul de măsline, cât și la cel vegetal, punctul fiind la aproximativ 205°C, Iar cele care trec de această temperatură, vor avea compoziția de grăsime descompusă în glicerol și acizi grași liberi, ceea ce înseamnă că pot deveni pericole pentru sănătate.
Cu alte cuvinte, uleiul de măsline se poate folosi pentru prăjire la foc mic sau mediu, cel rafinat fiind unul dintre cele mai stabile uleiuri folosite în timpul prăjirii.Ambele au soiuri procesate
Nu în ultimul rând, se pare că atât uleiul de măsline, cât și cel vegetal sunt soiuri procesate. Cu toate acestea, uleiul de măsline extravirgin este cel mai puțin prelucrat ulei, în timp ce cel rafinat este foarte procesat, iar la fel ca în cazul celui vegetal, îi lipsesc mulți nutrienți.
Date nutriționale ale uleiului de măsline și uleiului vegetal
- Date nutriționale ale uleiului de măsline- se pare că la doar o lingură de ulei de măsline, regăsim aproximativ 14 g de grăsime totală, dintre care se regăsesc și cele mononesaturate și polinesaturate, cunoscute ca grăsimi bune, în special atunci când sunt înlocuite cu uleiurile bogate în grăsimi saturate. Pe lângă aceste grăsimi, regăsim în uleiul de măsline și micronutrienții esențiali, potasiu care ajută în contracția musculară și susține funcționalitatea sănătoasă a rinichilor și a inimii, dar și in vitamina E care întărește imunitatea și promovează sănătatea pielii, iar nu în ultimul rând regăsim și vitamina K, care ajută la coagularea sângelui și la formarea oaselor. Uleiul de măsline totuși este bogat în calorii, ceea ce înseamnă că trebuie consumat cu moderație.
- Date nutriționale ale uleiului vegetal- De exemplu, uleiul de sâmburi de palmier are aproape aceeași cantitate de grăsime ca uleiul de măsline, însă diferența constă în tipul de grăsimi, mai exact acesta este bogat în grăsimi saturate, ceea ce înseamnă că trebuie să fie evitat consumul în exces cu orice preț. De asemenea, în ciuda faptului că regăsim în acest tip de ulei cantități semnificative de vitamina E și K, acestea sunt mult mai puține în comparație cu cele regăsite în uleiul de măsline, iar dat fiind faptul că acest tip de ulei este și procesat, se reduce automat conținutul de nutrienți. Indiferent de faptul că vorbim despre uleiul de sâmburi de palmier, cel de canola, porumb, arahide, șofran, soia sau floarea soarelui, toate acestea sunt calorice, ceea ce înseamnă că indiferent de alegerea făcută, ar trebui să fie consumat cu moderație.
Uleiul de măsline vs. Ulei vegetal: Care este alegerea mai sănătoasă?
- Uleiul de măsline- acest soi de ulei are un conținut mai mare de grăsimi bune, precum acizi grași omega 3, iar în ceea ce privește varianta extravirgin a acestui ulei, este una dintre cele mai puțin procesate, ceea ce înseamnă că își păstrează toți nutrienții și antioxidanții esențiali. Cu alte cuvinte, acest soi de ulei poate reprezenta o alegere mai sănătoasă.
- Uleiul vegetal- acest soi de ulei conține în special grăsimi polinesaturate omega 6, pe lângă altele saturate, trec printr-un proces mai mare de rafinare, ceea ce înseamnă că lasă foarte puțin sau chiar deloc micro nutrienți. Cu alte cuvinte, acest soi de ulei nu reprezintă o alegere prea sănătoasă.
Uleiul de măsline vs. Ulei vegetal: Cum să le alegi pentru gătit?
- se recomandă să utilizați ulei de măsline când pregătiți sosul pentru salată, dar se poate înlocui și cu uleiul de nucă sau de semințe de in, pentru marinate, pentru a adăuga o aromă puternică și piperată alimentelor, pentru sotare și prăjire, pentru un regim sănătos și adecvat greutății
- se recomandă să utilizați uleiuri vegetale pentru copt
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.