Află din rândurile următoare ce fel de ulei este recomandat să folosești.
În zilele noastre, din ce în ce mai mulți oameni acordă o atenție accentuată alimentației sănătoase și își doresc să aibă grijă la alimentele pe care le consumă, astfel încât acestea să fie benefice pentru organism. Una dintre cele mai mari dispute legate de sănătatea organismului este folosirea uleiurilor. Astfel, mulți oameni se întreabă care este mai bun: uleiul de măsline sau uleiul de floarea soarelui? În acest caz, este important de precizat faptul că fiecare dintre el are proprietăți benefice pentru organism și că trebuie să știm când să le utilizăm și în ce cantități.
Ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline
Citește și: 4 beneficii uimitoare pentru sănătate ale uleiului de măsline de tescovină
Citește și: Este uleiul vegetal bun pentru creșterea părului? Cum îl folosim
Grăsimi
Atunci când vorbim despre grăsimi, este important de precizat că ambele uleiul sunt pe bază de plante și conțin aproximativ 120 de calorii per lingură. De asemenea, ambele sunt bogate în grăsimi polinesaturate și mononesaturate. Acești tipuri de acizi grași reduc colesterolul rău din sânge, promovând colesterolul bun.
Există totuși o diferență în ceea ce privește grăsimile pe care cele două tipuri de ulei le conțin.
Uleiul de floarea soarelui conține aproape 65% acid linoleic, în timp ce uleiul de măsline conține doar 10% din acesta. De asemenea, ambele uleiuri conțin acizi grași omega 3 și acizi grași omega 6, care îmbunătățesc funcțiile neurologice și reduc inflamația.Vitamina E
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Vitamina E este esențială pentru bună dezvoltare a organismului și ar trebui să fie luată în doze semnificative în fiecare zi, datorită beneficiilor sale asupra sănătății. Potrivit specialiștilor în domeniu, vitamina E reduce formarea radicalilor liberi, care pot duce la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer sau boli cronice. De asemenea, vitamina E previne complicațiile vasculare precum arterioscleroza, durerile în piept, durerile de picioare din cauza blocajului arterial.
În ceea ce privește consumul de ulei de măsline sau cel de floarea soarelui, este important de precizat că ambele uleiuri conține vitamina E, ceea ce facilitează beneficiile pe care această vitamină le are asupra organismului.
Vitamina K
Dacă până acum beneficiile pe care fiecare tip de ulei le are asupra sănătății noastre au fost împărțite, acum se realizează o departajare prin intermediul cantității de vitamina K pe care îl are fiecare tip de ulei.
În timp de uleiul de floarea soarelui are abia un microgram de vitamina K pe lingură, uleiul de măsline conține mai mult de 8 micrograme de vitamina K pe lingură.
Minerale
Atunci când vine vorba despre cantitatea de minerale, este important de precizat că uleiurile vegetale conțin mai puține minerale decât cele animale. În cazul uleiului de floarea soarelui, acesta fiind un ulei vegetal, nu conține deloc minerale.
Pe de altă parte, uleiul de măsline este un ulei de fructe, care conține minerale, chiar dacă în cantități mici. Aici vorbim despre conținut de minerale cum ar fi calciu, potasiu, sodiu și fier.
Ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline pentru gătit
Dacă vorbim despre o temperatură ridicată de gătire, specialiștii în domeniu recomandă folosirea uleiului de floarea soarelui. Pe de altă parte, uleiul de măsline extravirgin nu este potrivit pentru temperaturi ridicate, deoarece conținutul său de fenolici tinde să se deterioreze cu mai mult de 40%.
Astfel, uleiul de măsline poate fi folosit cu certitudine în cadrul preparatelor care nu necesită prăjirea acestora, cum ar fi salatele, beneficiind astfel de proprietățile sale.
Uleiul de măsline este mai bun
Analizând informațiile prezentate anterior, tragem concluzia că uleiul de măsline este mai sănătos decât uleiul de floarea soarelui, în ceea ce privește conținutul de vitamina K, acizii grași și mineralele. Uleiul de măsline nu interferează cu echilibrul acizilor grași omega 6 și acizi grași omega 3, în timp ce uleiul de floarea soarelui poate crește proporția acestor acizi grași. Grăsimile polinesaturate din uleiul de floarea soarelui îl pot face să râncedă mai ușor decât uleiul de măsline. Uleiul de măsline are, de asemenea, un gust fructat, spre deosebire de uleiul de floarea soarelui, care este fad.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.