Cea mai populară prăjitură din Bulgaria este una la care nu v-ați fi gândit! Rețeta este extrem de simplă și seamănă destul de mult cu un desert pe care îl găsim în toată lumea.
Dacă nu ați apucat până acum să vizitați țara vecinilor noștri bulgari, trebuie neapărat să o treceți pe listă. Dacă nu pentru a admira obiectivele turistice, faceți acest lucru măcar pentru bucătăria bulgărească. Cea mai populară prăjitură a lor o să vă cucerească de la prima gustare.
Marudnik, cea mai populară prăjitură din Bulgaria
Bucătăria bulgărească este foarte asemănătoare cu orice altă bucătărie din zona balcanică.
Carnea este, și la bulgari, unul dintre alimentele de bază, dar nu o să suferiți de foame nici dacă sunteți vegetarian, pentru că au foarte mute mâncăruri gustoase pe bază de legume.
Și brânzeturile sunt la loc de cinste în Bulgaria. Bineînțeles că nici deserturile vecinilor noștri nu sunt de neglijat.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cu siguranță numele acestui desert nu vă spune nimic, dar este vorba despre o banală clătită. Este însă mai groasă decât clătitele cu care suntem noi obișnuiți.
Marudnik se prepară din făină, praf de copt, unt, ouă și iaurt, neapărat bulgăresc.
Ceea ce o face atât de specială este modul în care este gătită. Marudnik se prepară pe o piatră fierbinte.În general, se servește alături de fructe de pădure, dar bineînțeles că se poate consuma și cu ciocolată sau cu un gem care vă place.
Ingrediente:
- 375 g făină
- 250 g iaurt bulgăresc
- două ouă
- 100 g unt, cu cel puțin 80% grăsime
- un plic de praf de copt
- un praf de sare
- 50 ml ulei
- 250 ml apă
Cum se prepară Marudnik
Într-un bol, bateți ouăle cu o furculiță, iar apoi adăugați iaurtul. Amestecați foarte bine aceste două ingrediente și puneți praful de copt, apa și sarea.
După aceea, începeți să adăugați făina, puțin câte puțin, în timp ce amestecați în compoziție cu un tel. Topiți și untul, lăsați-l puțin să se răcorească, iar apoi îl turnați în compoziție și omogenizați.
Trebuie să obțineți un aluat omogen și fluid, care să nu aibă cocoloașe. Așa cum vă spuneam, Marudnik se prepară pe o piatră fierbinte. Dacă nu aveți cum să faceți asta, puteți găti clătitele și pe aragaz.
Procedați la fel ca în cazul clătitelor clasice. Ungeți o tigaie antiaderentă cu puțin ulei și puneți câte un polonic din aluat. Coaceți clătitele pe ambele părți.
După ce sunt gata, le puteți umple cu gem de fructe de pădure, pentru că este mai acrișor. În anumite zone din Bulgaria, Marudnik se servește cu o umplutură de iaurt cu fructe, peste care se presară și nuci măcinate fin.