Multe persoane se confruntă cu stomacul sensibil și nu știu ce să facă pentru a combina corect alimentele care să le facă bine. Ce înseamnă stomacul sensibil.
Cele mai multe cazuri de dureri de stomac sunt provocate adesea de gaze intestinale, constipație și spasme ale colonului, care duc la balonare și la dilatarea intestinelor, așa că trebuie luate măsuri imediate.
Doctor Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, a dezvăluit în cadrul unui interviu TV despre ce trebuie să mâncăm dacă avem un stomac sensibil.
Ce mâncăm dacă avem stomacul sensibil?
„ Este foarte frecventă această tulburare, 40% dintre noi suferim la un moment dat de boală de reflux gastric, de dureri de stomac, de senzații neplăcute care uneori pot să fie atât de chinuitoare, încât rezolvarea lor dacă nu este la gastroenterolog este chiar chirurgicală. Totul ar trebui să înceapă de la medicul gastroenterolog care să pună un diagnostic: de ce te doare stomacul? De ce ai acest reflux acid? De ce dimineața nu poți să te trezești binedispus din cauza acestei dureri?
Citește și: Cât timp se fierbe carnea de curcan. Care este secretul gospodinelor?
Pentru că este posibil să fie o gastrită, o infecție cu helicobacteri pylori, lucruri care se tratează, însă este posibil să ai acea boală de reflux gastroesofagian, ceva foarte misterios. După ce ai primit diagnosticul, ce faci? Ți se spune că trebuie să începi să ții dietă și de aici începem discuția”, a
dezvăluit medicul specialist.Potrivit acestuia, există mai multe alimente care declanșează și care întrețin un reflux gastric, iar printre produse se află: roșiile, citricele, pâinea proaspătă, ceapa, usturoiul, condimentele precum piper și boia, sucurile acidulate, bomboanele mentolate, ceaiul de mentă, dar și alcoolul de orice tip.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citește și: Cum se pregătesc legumele pentru un gust deosebit
„Sunt alimente care declanșează acest reflux, care înrăutățesc lucrurile și sunt alimente care calmează lucrurile și care ar trebui să predomine, să fim măcar atenți la ele. De ce unele alimente, ca și la comandă, îți produc această întoarcere a acidului pe esofag, care te deranjează așa de mult? Ele au darul să slăbească sfincterul care desparte stomacul de esofag și practic acolo când sfincterul se lărgește, acidul din stomac trece în esofag și
Cafeaua foarte tare este iritantă gastric. Sunt perioade și perioade. Stresul este un declanșator pentru această simptomatologie. Nu toată lumea la stres va avea un acid gastric, însă unii dintre noi care suntem predispuși, vom lupta cu acest lucru.
Nu am mai pus micii aici în listă. Și pâinea proaspătă face rău, de aceea se recomandă pâine veche de o zi sau pâine prăjită. Roșia, și dacă este crudă, și dacă este gătită, și dacă este bulion sau pastă va declanșa aciditatea gastrică. Nu mai gătim cu roșii. Citricele sunt în capul listei cu potențial declanșator.
Citește și: Ce să mănânci dimineața atunci când ții post
În boala de reflux, dormim pe perne mai multe, ca să fim mai ridicați.”, a mai dezvăluit specialistul.
Medicul specialist recomandă un jurnal alimentar, pentru a păstra evidența alimentelor care declanșează simptomele afecțiunii.
Citește și: Rețeta de Pui prăjit cu legume, numai bună pentru o seară în care nu ai timp să gătești!
Alimente bune când ai stomacul sensibil
Orezul, supa strecurată, merele consumate sub formă de comport sau sos, pâinea albă prăjită, carnea slabă de pui, nucile și semințele de in sau chimen pot fi consumate de persoanele care au un stomac sensibil.