Ce să mănânci dimineața atunci când ții post

Ce să mănânci dimineața atunci când ții post
Ce să mănânci dimineața atunci când ții post

În perioada postului, creștinii trebuie să găsească o variantă sățioasă pentru prima masă a zilei care să fie bogată în nutrienți, dar care să le ofere și energie pe tot parcursul zilei. Află din rândurile de mai jos ce poți să mănânci dimineața atunci când ții post!

Iuliana Dajiba, specialist în nutriție și psihonutriție, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre ce se poate mânca dimineața atunci când ținem post.

Ce să mănânci dimineața atunci când ții post

Perioada postului este o ocazie minunată de a începe o detoxifiere a organismului. Așadar, micul dejun trebuie să conțină produse sănătoase, care să asigure aportul de nutrienți de care fiecare persoană are nevoie pe tot parcursul unei zile.

La micul dejun se poate consuma fără probleme pâine cu zacuscă sau cu vinete. Însă, o alegere mult mai sănătoasă și mai înțeleaptă ar fi ca, în loc de pâine, să se aleagă  rondele de orez, biscuiți din hrișcă, din quinoa sau porumb, deoarece aceste variante nu conțin gluten, în comparație cu pâinea obișnuită. Quinoa este extrem de bogat în proteine, carbohidrați, fibre, antioxidanți puternici, vitamine B, cât și în minerale.
De asemenea, semințele pot preveni apariția diabetului și pot fi un ajutor de nădejde pentru digestie. Totodată, un înlocuitor pentru humus poate fi un ardei.

“Pâinea cu zacuscă pentru mic dejun poate fi o variantă bună pentru post, sau o salată de vinete. Dar putem alege ca pâine, să fie corpul într-adevăr curat, să avem variante de suport din rondele de orez, biscuiți din hrișcă, din quinoa, din porumb, pentru că sunt principalele cereale care nu conțin gluten.

Ca suport pentru humus, putem folosi chiar un ardei”, a spus specialista.

Citește și: Cum poți transforma postul într-un răsfăț culinar

Ce să mănânci dimineața atunci când ții post[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Cu ce înlocuim ouăle în prăjituri. "Alimentația păsărilor se reflectă în mod direct asupra calității nutriționale a oului"

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

O altă variantă sănătoasă pentru care majoritatea oamenilor optează în ultima vreme, și nu doar în perioada postului, este ovăzul. Acesta este o cereală care nu conține gluten, și care produce sațietate datorită conținutului ridicat de fibre, fier și tiamină. Mai mult decât atât, ovăzul ajută la stimularea digestiei, reglează nivelul colesterolului cu ajutorul fibrelor regăsite în ovăz, și, de asemenea, reglează tensiunea arterială.

O rețetă ideală pentru un bol de ovăz la micul dejun poate fi o cană de fulgi de ovăz, o banană feliată, o linguriță de miere și de scorțișoară, o cană de lapte de orez, cocos sau migdale, în funcție de preferințe, și câteva nuci mărunțite sau migdale.

“Ovăzul este o cereală care nu conține gluten și, din punctul meu de vedere, este o masă foarte sățioasă pentru că conține foarte multe fibre”,

a mai menționat ea.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre menținerea greutății după ce ai slăbit. “Atunci când suntem monitorizați este mult mai ușor.”

Ce să mănânci dimineața atunci când ții post[Sursa foto: freepik]

Citește și: Pepenele îngrașă? Când și cum e bine să mănânci pepene roșu. "Am curajul sa afirm ca nu pepenele ingrasa, ci cantitatea"

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

De asemenea, o variantă de suc înainte de a mânca prima masă a zilei poate fi un amestec din diverse fructe, alături de câteva tije de țelină, spanac, sau alte verdețuri verzi și proaspete care oferă un gust de senzație și care sunt, totodată, extrem de sănătoase pentru organism. Un suc recomandat în perioada postului, care să conțină spanac, poate fi unul cu măr amestecat cu morcov, spanac, frunze de pătrunjel, zeamă de lămâie și apă. 

“Dacă alegem o variantă de suc, dacă vrem ceva lichid înainte de a mânca ceva, putem să amestecăm cu fructe diverse de tije de țelină, spanac, sau tot felul de verdețuri proaspete care sunt senzaționale”, a explicat aceasta.

Citește și: Cât timp se fierbe lintea. "Prin conţinutul în zinc şi magneziu, lintea stimulează sistemului imunitar şi accelerează vindecarea rănilor"

Ce să mănânci dimineața atunci când ții post[Sursa foto: freepik]

Citește și: Totul despre dependența de mâncare. ”Ajungem să facem aceste lucruri pe pilot automat fără să ne dăm seama.”



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Cum poți transforma postul într-un răsfăț culinar

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies