Care sunt bunele maniere la masă

care sunt bunele maniere la masa
Care sunt bunele maniere la masă

Mâncatul sau mersul la restaurant sunt activități uzuale, însă chiar și atunci, este esențial să ne folosim de bunele maniere. Deși nu multă lume le cunoaște în profunzime, un comportament adecvat este obligatoriu atât în societate, cât și acasă.

În cadrul unei emisiuni, Andreea Ștefănescu, trainer internațional de etichetă, a explicat care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm la masă.

Cum ne așezăm la masă

unde se pune geanta la restaurant
Unde se pune geanta la restaurant[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Lecția de bune maniere. Cum se servește ceaiul

Bunele maniere încep chiar de când ai intrat în încăpere, de la modul cum saluți sau cum intri pe ușă.

Totuși, contează chiar și cum te așezi la masă. De foarte multe ori, atunci când vorbim în special de o masă rotundă, se întâmplă să ne intersectăm cu ceilalți, care vor și ei să se așeze. Pentru a evita o astfel de situație, specialistul a explicat cum trebuie să ne așezăm pe scaun.

„Partea scaunului corectă pe care se intră este partea dreaptă a scaunului, partea stângă a noastră și așa nu ne ciocnim unii de ceilalți.

Distanța dintre masă și noi este de o palmă, când stăm drepți.”, a povestit specialistul.

Unde ținem geanta atunci când mâncăm

Este complet eronat să ne punem geanta pe masă, fiind atât inestetic, cât și deranjant pentru restul persoanelor de la masă.

„Niciodată nu așezăm geanta pe masă, nici pe umăr, nici pe marginea scaunului. Dacă este o poșetă mică, va încăpea în spatele nostru.

Nu se pune nici pe jos, pentru că poate să incomodeze personalul din restaurant. Câtă vreme este mâncare pe masă, nu avem voie cu coatele pe masă. Câtă vreme cât nu este nimic de mâncare, avem voie.”, a declarat trainerul.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Cum se poziționează tacâmurile pe masă

codul bunelor maniere la masa tacamuri
Cum se poziționează tacâmurile la masă[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Reguli de bune maniere când mergi în vizită

În multe familii, modalitatea de a așeza tacâmurile la masă este total diferită. Andreea Ștefănescu a explicat regula de aur pentru așezarea tacâmurilor, dar și faptul că și poziția șervețelului este importantă. Se pare că modalitatea pe care o folosesc majoritatea românilor, de a pune șervețelul sub tacâmuri, este greșită.

De asemenea, șervețelul nu se pune niciodată în pahare, pentru că poate avea microbi, care ajung în paharul nostru.

„În România, în majoritatea caselor, șervețelul stă sub tacâmuri. În mod formal, șervețelul nu stă niciodată sub tacâmuri. În tradiție, stă ori în stânga furculițelor sau pe farfurie, dar niciodată pe cea de supă. Pe stânga stau furculițele, pe dreapta stau lingurile și cuțitele. Întotdeauna, lama unui cuțit este spre interior.”,

a explicat trainerul de etichetă.

Atunci când suntem la restaurant, ne putem exprima cu ajutorul tacâmurilor. Concret, atunci când nu am terminat de mâncat, așezăm tacâmurile în poziția V, exact așa cum mâncăm, cu vârful în interior.

Cum se mănâncă ciorba în mod corect

codul bunelor maniere la restaurant
Cum trebuie să ne comportăm la masă[Sursa foto: Freepik]

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Citește și: Ghid de bune maniere pentru masa de Revelion

Ciorba este un aliment foarte des mâncat în România, însă puțini oameni o mănâncă în mod corect, din punct de vedere al bunelor maniere.

„Atunci când mâncăm ciorbă, trebuie să ții cotul întotdeauna apropiat, să nu riscăm să lovim pe cineva. În stilul francez de a cina, iei din suprafața supei înspre tine, lingura se umple cam trei sferturi. Lingura vine la tine, nu tu la ea, nu te apleci peste masă. Nici nu sorbim. Când ai ciorbă, care are bucăți mai mari, trebuie să mănânci de pe latura dinspre vârf înspre interior .”, a declarat specialistul în bune maniere.

Liniștea în timpul mesei și nevorbitul în timp ce mâncăm este un mit pe care l-a demontat specialistul. Trainerul a specificat că este în regulă să purtăm o conversație la masă și chiar indicat să mai facem pauze.

„Vorbim în timpul mesei, nu este tot timpul doar despre mâncare, ci și despre companie. Singura diferență este că atunci când vorbim, lăsăm tacâmurile jos, nu începem să gesticulăm.”, a declarat Andreea Ștefănescu.



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Cum să fii un bărbat cu bune maniere în orice moment? „În ziua de astăzi este normal”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies