Cât costă o porție de hamsii la mare, în 2022. Multe restaurante de pe litoralul românesc păcălesc turiștii

Cât costă o porție de hamsii la mare, în 2022
Cât costă o porție de hamsii la mare, în 2022

Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare de pe litoralul românesc poate fi o mare păcăleală pentru turiști. Cât a ajuns să coste o porție de hamsii și care sunt țepele pe care le dau restaurantele?

De când a început sezonul estival, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a atras atenția turiștilor că nouă din 10 localuri de la malul mării le pun sănătatea în pericol, asta după ce inspectorii au făcut o serie de verificări.

Citeste si: Plaja din România cu nisip fin, situată la mai puțin de 70 km de București. Cum se numește și ce îți oferă în zilele călduroase de vară

Cât costă o porție de hamsii la mare, în 2022
Cât costă o porție de hamsii la mare, în 2022[Sursa foto: Unsplash]

Cum pot fi păcăliți turiștii pe litoralul românesc

Inspectorii ANPC au descoperit că mai mulți comercianți de la malul mării ignoră normele de igienă și țin mâncarea gătită în condiții insalubre. Persoanele care doresc să mănânce hamsii primesc în farfurie, fără să știe, șprot, adică un pește mult mai ieftin, dar vândut la preț de hamsie. Patronii de tarabe profită de faptul că cei mai mulţi dintre clienți nu ştiu să facă diferenţa între peşti.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Lumea confundă peştii mici între ei. Şprotul este mai lat, poţi să nu-l cureţi şi să-l prăjeşti, dar hamsia trebuie neapărat curăţată. De aceea, pe la friteuze o să se regăsească mai mult şprot”, a declarat Matei Datcu pentru adevarul.ro

Cât costă o farfurie de hamsii

O porție mică de hamsii costă, în stațiunile de la malul mării, aproximativ 25 de lei/200 de grame, cu tot cu mujdei. Prețul poate fi mai mare decât atât, căci alte restaurante au în meniu hamsii cu mujdei, lămâie și mămăligă pe plită la 36 de lei porția de 200 de grame.

Pe de altă parte, în Constanța, în zona Delfinariului, o porție de hamsii de Marea Neagră cu mix de salate, mujdei, lămâie și mămăligă costă 35 de lei /porția de 200 de grame.

Citeste si: 5 locuri din Vama Veche pe care trebuie să le vizitezi

Cât costă o porție de hamsii la mare, în 2022
Cât costă o porție de hamsii la mare, în 2022[Sursa foto: Unsplash]

Care este diferența dintre șprot și hamsii

Șprotul este un pește marin mic, mult mai ieftin decât hamsia. Acesta se vinde cu 12 lei kilogramul, pe când hamsiile pot fi achiziționate cu circa 22 de lei, aceeași cantitate.

Cea mai mare diferență dintre cele două tipuri de pește este, fără doar și poate, gustul. Hamsia are un conținut de grăsimi mult mai mare, iar compoziția este diferită. Hamsiile sunt sărate fără mirodenii.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

PREGĂTEȘTE: Garnituri inedite pentru PEȘTE

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies